Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 01 maart 2016 @ 18:50 door Calamandja , 1455 keer bekeken

1 april t/m 2 oktober 2016

1. De tentoonstelling Egypte, land van onsterfelijkheid laat met prachtige beeldhouwwerken, bronzen godenfiguren, mummiekisten en mummies zien hoe de oude Egyptenaren zich voorbereiden op het eeuwige leven in het hiernamaals. De ruim 150 objecten in de tentoonstelling komen allemaal uit de eigen museumcollectie, waarbij sommige nooit eerder voor publiek waren te zien. 

 

Leven na de dood
Het oude Egypte inspireert en fascineert als het land van piramides, mummies, de woestijn en de Nijl. De manier waarop de oude Egyptenaren omgingen met het leven na de dood, roept bij veel mensen een gevoel van verwondering op. Egyptenaren besteedden veel energie aan een prachtige grafuitrusting, indrukwekkend versierde graven en het behouden van het lichaam na de dood. Voor de Egyptenaren waren dit echter geen voorbereidingen op de dood, maar voorbereidingen op het eeuwige leven in het goddelijke hiernamaals.  

 

Godenfiguren en mummiekisten
Het Rijksmuseum van Oudheden beschikt over een indrukwekkende collectie voorwerpen uit het oude Egypte. Met deze collectie worden onder andere reizende tentoonstellingen gemaakt. Een groot deel van de objecten in Egypte, land van onsterfelijkheid heeft vijf jaar lang de wereld over gereisd, o.a. naar Canada, Japan, Schotland en Spanje. Nu de vaste tentoonstelling over Egypte wegens verbouwing nog gesloten is tot het najaar van 2016, kunt u toch genieten van een deel van deze collectie met wereldfaam. 

1 april t/m 25 september 2016

 

  

2. De tentoonstelling Romeinse kust gaat over het leven aan de Nederlandse kust in de Romeinse tijd. U komt meer te weten over handel en scheepvaart, de militaire organisatie van de kustverdediging, religie en wonen bij zee.

 

Handel en militaire strategie. 
De noordelijke grens van het Romeinse Rijk, de Limes, liep dwars door wat nu Nederland is, langs de loop van de Rijn. In het westen mondde deze rivier uit in dat andere belangrijke water: de Noordzee. Het kustgebied van Nederland was daarom voor de Romeinen een gebied dat extra belangrijk was met het oog op handelsbelangen en militaire strategie.

 

Van Texel tot Zeeland
In de tentoonstelling ziet u voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden die afkomstig zijn uit plaatsen en gebieden aan zee, van Texel tot Zeeland. Ze worden aangevuld met objecten uit musea in de kustregio's.

 

 

1 april t/m 2 oktober 2016

3. In de tentoonstelling Vlijmscherp verleden staat een van de bekendste wapens uit de wereldgeschiedenis centraal: het zwaard. Vanaf 1 april 2016 ziet u alle bijzondere zwaarden uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden bij elkaar, gecombineerd met bruiklenen uit andere verzamelingen. De bijna tweehonderd exemplaren komen uit verschillende werelddelen en stammen uit de prehistorie tot de twintigste eeuw. Deze prachtige en krachtige wapens vertellen zelf hun verhaal.

 

Meer dan slechts een wapen. 
Het Rijksmuseum van Oudheden bezit de grootste collectie archeologische zwaarden van Nederland. Bruiklenen uit binnen- en buitenland verrijken de tentoonstelling en vullen het verhaal aan tot de twintigste eeuw. De tentoonstelling laat zien hoe zwaarden werden gemaakt en welke rituele en symbolische betekenissen ze hadden. Doordat ze uit verschillende landen komen, is ook de variëteit aan vorm, materiaal en versiering duidelijk zichtbaar. Een aantal bijzondere exemplaren wordt uitgelicht, zoals het prehistorische zwaard van de 'Vorst van Oss' en het middeleeuwse zwaard uit Dorestad. 

 

Zwaarden met persoonlijkheid
Een zwaard is niet alleen een wapen, het is veel meer dan dat. Al eeuwenlang staan zwaarden symbool voor macht, gerechtigheid en krijgskunst. Ze hebben vaak een aparte status en worden gezien als objecten met een eigen 'persoonlijkheid'. Zwaarden spreken nog steeds tot de verbeelding, net als degenen die ze droegen: strijders, ridders en soldaten.

Onderschrift

 

 

4. In de Tempelzaal hangen vanaf 1 april 2016 twintig schilderijen van kunstenaar Teun van Staveren (Zwolle, 1951). Ze hebben de Romeinse ruïnes van de stad Baalbek als onderwerp. De werken zijn een weergave van de fascinatie die Van Staveren koestert voor de ongekende afmetingen en indrukwekkende details van de bouwwerken. 

 

Uitgestrekt complex van Romeinse tempels. 
De ruïnes van Baalbek liggen in de Bekaa-vallei in het oosten van Libanon, dicht tegen de grens met Syrië. Uit opgravingen is gebleken dat de geschiedenis van de plek minstens vijfduizend jaar terug gaat. De grote roem van Baalbek is vooral te danken aan de tempels die in de Romeinse tijd zijn gebouwd. Bovendien is de locatie van de ruïnes ongekend mooi: middenin een vallei, omringd door - vaak besneeuwde - bergen. 

 

Bacchus-tempel van 69 meter lang
Het uitgestrekte complex van voorhoven, tempels, tempelpodia en onderaardse gangen is zeer goed bewaard gebleven. De Bacchus-tempel bijvoorbeeld, is de grootste Romeinse tempel die in onze tijd nog vrijwel volledig overeind staat: 69 meter lang en 19 meter breed, met 42 kolommen van 19 meter hoog.

 

Aandacht voor details in de schilderijen
Vanaf 1997 is Teun van Staveren diverse malen in Baalbek geweest om de tempels uiteindelijk vast te kunnen leggen in zijn schilderijen. Niet alleen de grote afmetingen van de bouwwerken fascineerden hem, maar ook de alom aanwezige details in de architectuur. In zijn werk wilde hij daarom zowel die grootsheid van het complex overbrengen, als de liefde en aandacht voor het detail. Na vijf reizen had hij alles in zich opgenomen, geschetst en gemeten, met de schilderijen uit deze tentoonstelling als resultaat. 

 

Bron: RMO.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.