Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 07 april 2012 @ 11:46 door Calamandja , 2030 keer bekeken

Boek en tentoonstelling over …

   

De Leidse wethouder van cultuur, Jan-Jaap de Haan, heeft donderdag een tentoonstelling geopend over bijzondere archeologische vondsten "met een verhaal" die ooit in zijn stad zijn gedaan. Ook nam de wethouder een boek over de archeologische vondsten in ontvangst. 

  

In de expositieruimte van het Archeologisch Centrum in Leiden worden de komende tijd de verhalen verteld die schuilgaan achter de meest bijzondere vondsten die in Leiden zijn gedaan. De Leidse bodem en bebouwing hebben dan ook al verschillende schatten prijsgegeven. 

  

In 1996 werd bij Leiden bijvoorbeeld een bronzen gezichtsmasker uit de Romeinse tijd gevonden. Omdat enkele studenten die de opgraving bijwonen aan zanger Gordon moeten denken als ze het gezicht en de krullen op het oude masker zien, wordt het object bekend onder de naam Gordon-masker. Het masker verkeerde in zeer goede staat en bleek te zijn gedragen in het begin van de tweede eeuw. 

  

Dit is zeker niet de enige bijzondere vondst die ooit bij Leiden werd gedaan. Zo werden er ook al eens smeltkroesjes gevonden die bewijzen dat er rond Leiden al in de ijzertijd brons werd gegoten. 

Sommige vondsten zijn voor een leek maar moeilijk herkenbaar. Daarom zijn door specialisten replica’s gemaakt van een aantal topvondsten. Die worden samen met het origineel tentoongesteld. Het zijn echte blikvangers geworden, zoals de felrode armbeschermer, het beschilderde schoentje en het trippenblad.

Donderdag werd niet alleen de tentoonstelling geopend, er werd ook een boek over de vondsten gepresenteerd. In dit boek, "Ontdekt in Leiden", wordt eveneens het verhaal van Leiden aan de hand van topvondsten verteld. 

 
De Leidse bodem en de vele historische panden in de binnenstad hebben de afgelopen decennia verschillende schatten prijsgegeven. Veel van deze archeologische en bouwhistorische ontdekkingen werden ook in het verleden al als fraai en waardevol beschouwd; denk aan het beroemde Romeinse ruitermasker uit Matilo of de zeventiende-eeuwse schilderingen op de plafonds van oude panden. Er zijn echter ook voorwerpen waar op het eerste gezicht niet zoveel bijzonders aan lijkt te zijn. Het bijzondere daarvan zit in het verhaal dat we erbij kunnen vertellen. Ze markeren bijvoorbeeld een moment in de Leidse geschiedenis, zoals de pijpenkop met een beeltenis van Minerva, geproduceerd ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de universiteit. Of ze getuigen van innovatieve ontwikkelingen in de bouw, zoals de moerbouten van Roman in Rapenburg 61. 

ontdekt-in-leiden-yvonne-lammers-keijserDit boekje vertelt twintig boeiende verhalen van archeologische en bouwhistorische ontdekkingen in Leiden; verhalen die u laten zien dat vondsten om heel verschillende redenen topvondsten kunnen zijn.

 Ontdekt in Leiden - Yvonne Lammers-Keijsers
Archeologische en bouwhistorische topvondsten

ISBN: 9789059971257
Uitgever: Primavera Pers
Paperback, 96 pagina's
Prijs: € 14,50

De tentoonstelling in het Archeologisch Centrum is gratis te bezoeken.

Bron: http://historiek.net



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.