Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 07 december 2009 @ 23:41 door Calamandja , 1790 keer bekeken

Ambiorix - Koning van de Ebur…

Zaterdag opende de eerste tijdelijke en meteen al prestigieuze tentoonstelling in het vernieuwde Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Op de expo 'Ambiorix, koning van de Eburonen' kan je niet minder dan zeshonderd topstukken bewonderen, afkomstig uit veertig binnen- en buitenlandse musea, waaronder het British Museum in Londen, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en het Württembergisches Landesmuseum in Stuttgart. Je komt er oog in oog te staan met Ambiorix, Julius Caesar en andere tot de verbeelding sprekende figuren. Met deze tentoonstelling doet Tongeren meteen al een goede poging om aan te sluiten bij de Europese top van archeologische musea. De tentoonstelling eindigt op 13 juni 2010.

Een vroege wintermorgen in het jaar 54 voor Christus, diep in het land van de Eburonen. Er hangt spanning in de lucht. De Romeinse legioenen onder leiding van Cotta en Sabinus hebben hun winterkamp verlaten, op de vlucht voor een opstand van Gallische stammen. Ambiorix, een van de twee koningen van de Eburonen, heeft hen een veilige doortocht beloofd door zijn gebied. De list van Ambiorix mist zijn doel niet, de Romeinen lopen als ratten in de val. Enkele kilometers van het kamp trekken ze in een lange colonne door een diepe vallei. Plots, vanuit het niets, slaan de Eburonen toe. De Romeinen kunnen geen kant meer op. Ambiorix is vastberaden zijn volk voor eens en voor altijd van het juk van de Romeinse bezetter te ontdoen. Het belooft een lange en bloedige strijd te worden!

Hoe het afgelopen is met Ambiorix en de Eburonen, kan je zelf ontdekken in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.

thumb_10.eigenbilzen.jpg

Op de grote tentoonstelling worden de hoogdagen van de Kelten weer tot leven gebracht. Het gaat ondermeer om rijke goudschatten, zwaarden, gebruiksvoorwerpen en gezichtsmakers. De meeste objecten zijn nog nooit in België getoond en worden nu voor het eerst in ons land tentoongesteld. Over Ambiorix zelf weten we heel weinig, maar via de tentoonstelling wordt het leven in die periode geschetst. Eén van de topstukken van de tentoonstelling is de Codex Amstelodamensis 73, een middeleeuws handschrift van De Bello Gallico van Julius Caesar. Daarin had hij het over zijn strijd tegen de Galliërs. De oorspronkelijke tekst is niet bewaard, maar Franse monniken hebben hem in de 9de eeuw overgeschreven. Het middeleeuws handschrift komt uit de universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Een andere topper van de tentoonstelling is het graf van de vorst van het Nederlandse Oss uit 600 voor Christus. Daarin lag een bronzen crematie-emmer met een gebogen zwaard zodat het in de emmer kon. De doden namen toen hun zwaard mee in het graf. Uit de crematieresten bleek dat de overledene een vergroeide ruggenwervel had, zwaarlijvig was en een zittend leven leidde.

Beleving staat centraal in de tentoonstelling: naast hyperrealistische en levensgrote menselijke figuren, gemaakt door kunstenaar en taxidermist Dirk Claesen, wordt veelvuldig gebruik gemaakt van films, touch-screens en educatieve installaties. Op de tentoonstelling zie je ook een beeld van Ambiorix. Daar heeft hij rossig haar, maar in de kortfilm over de veldslag tussen de Romeinen en de Eburonen die de bezoekers te zien krijgen, heeft Ambiorix - gespeeld door Jan Schepens - zwart haar. Vandaar dat het beeld een ander hoofd kreeg en de lichaamsbeharing veranderd werd.

In de expo zijn ook omvangrijke delen verwerkt van de reizende tentoonstelling 'Het Geheim van de Kelten'. Deze tentoonstelling, die de afgelopen jaren te zien was in verschillende Europese musea, kwam tot stand in samenwerking met het Limburgs Museum van Venlo en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het Gallo-Romeins Museum koppelt een gevarieerd en boeiend randprogramma aan de tentoonstelling. Alle registers worden opengetrokken om toeristen naar de oudste stad van België te krijgen. Zo zijn er op zaterdag en zondag zijn er verschillende gratis wandelingen met een Romeinse of Keltische gids. Daarnaast bieden acht horecazaken een Gallo-Romeinse maaltijd aan en kan je in verschillende wellnesscentra terecht voor bijvoorbeeld een Cleopatra-melkbad. Met de openingstentoonstelling "Ambiorix. Koning van de Eburonen" zet het museum een van de grootste helden uit de vaderlandse geschiedenis in de kijker. Een afspraak die je niet mag missen.

Alle praktische info vind je op www.ambiorix.com

www.gallo-romeinsmuseum.beReacties

  • bernard-de-clairvaux
    donderdag 24 december 2009, 10:08
    Deze zomer bezocht in het vernieuwde museum in Tongeren en was overdonderd door de kwaliteit van zowel gebouw als presentatie. de huidige expo over Ambiorix gaat vooral over de Kelten in het algemeen, want Ambiorix heeft immers nooit bestaan....Neemt niet weg dat Tongeren best een beetje mag stunten. Allen daarheen zou ik zeggen en combineer het met het museum Grand Curtius in Luik, dan heb je een fantastisch museumweekend!

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.