Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 09 februari 2011 @ 01:11 door Calamandja , 3765 keer bekeken

Grootste Toetanchamon-expo oo…

Na een overdonderend succes in zeven Europese hoofdsteden komt de grootste tentoonstelling over Toetanchamon ooit in april naar Brussel. Via 1.200 perfecte replica's van schatten uit de tombe van de legendarische Egyptische farao ontdekt je 'swerelds spectaculairste archeologische vondst alsof je er in 1922 zelf bij was. Wij gingen de expositie al bekijken in Keulen. 

Voor alle duidelijkheid: niet één object inToetanchamon: zijn graftombe en zijn schatten is echt. De tentoonstelling, die vanaf 20 april zes maanden op de Heizel loopt, toont alleen exacte kopieën. 'Niet van echt te onderscheiden, zelfs niet door mij', zegt egyptologe Ingrid Blom-Böer, die aan de tentoonstelling in Keulen heeft meegewerkt. 

Alle objecten werden met de grootste precisie in Egypte zelf vervaardigd door de vaklui uit het atelier van Mustafa El Erzapy. De man uit Gizeh runt een bedrijfje dat normaal kopieën voor de toeristenindustrie maakt, maar wijdde zich vijf jaar lang aan het vervaardigen van alle voorwerpen in de tentoonstelling. 

Schatten in de kelders

Dat je geen authentieke stukken te zien krijgt, zal een nadeel vormen voor wie zweert bij de emotie van het aanschouwen van een duizenden jaren oud kunstwerk, maar het biedt ook voordelen. 

Om te beginnen hoef je niet naar Egypte. Het wereldberoemde dodenmasker van Toetanchamon bijvoorbeeld wordt tentoongesteld in Caïro en heeft het Egyptisch Museum al sinds de jaren 80 niet meer verlaten. Wellicht zal het ook nooit meer buiten Egypte worden tentoongesteld gezien zijn kwetsbaarheid en de stilaan onbetaalbare verzekeringspremies. Niet dat de kopieën waardeloze prullen zijn: ze zijn bedekt met écht bladgoud en zullen na de tentoonstelling wellicht hun weg naar musea vinden.

Daarnaast pakt deze tentoonstelling uit met objecten die je zelfs in Egypte niet kunt zien. Ongeveer driekwart van alle getoonde stukken zijn kopieën van schatten die momenteel onder het stof in de kelders van het Egyptisch Museum liggen. De tombe van Toetanchamon nabij Luxor zat zo volgestouwd met schatten dat 90 procent ervan nog altijd niet is verwerkt.

De ontdekking van het graf geldt wereldwijd als de laatste grote archeologische vondst en de Brit Howard Carter ging ermee de legende in. Na zeven jaar vruchteloos graven in de Vallei der Koningen, waar volgens iedereen alles al ontdekt was, stootte Carter op 4 november 1922 op het nagenoeg onaangeroerde graf. 

Plunderaars

Het knappe aan de tentoonstelling is dat ze de bezoeker het moment laat meebeleven waarop Carter zijn kaars door een gat in de tombe stak. Net als Carter sta je plots voor een reusachtige hoop slordig op elkaar gestapelde schatten in de voorkamer van het graf. 

De verklaring voor de rommel gaat twee kanten op. Misschien kreeg het graf al eens het bezoek van plunderaars, die werden betrapt en daardoor de schatten in wanorde achterlieten.

Een andere verklaring is de jeugdige leeftijd waarop Toetanchamon stierf. Zijn dood kwam wellicht zo onverwacht dat zijn begrafenis haastwerk is geweest, wat ook de onzorgvuldig opgestapelde spullen voor zijn leven in het hiernamaals kunnen verklaren.

De vloek van Toet

Na de antichambre ontdek je het schrijn met de sarcofaag van de farao in zijn oorspronkelijke omgeving, waarna al de objecten afzonderlijk worden belicht. Dat maakt de tentoonstelling bijzonder didactisch en dus geschikt voor scholen en al wie het verhaal achter Toetanchamon wil (her)ontdekken. 

Dat er met replica's wordt gewerkt, doet niet de minste afbreuk aan dat verhaal. Meer zelfs, er zit nog een positief kantje aan: je kunt niet getroffen worden door de vloek van Toetanchamon, al is het verhaal dat de grafschenners werden getroffen door vreselijke ongeluk, allang naar het rijk der fabelen verwezen.



Reacties

  • Calamandja
    zaterdag 12 februari 2011, 20:31
    Dus misschien historisch correcter, of anders gezegd, vollediger, en ook educatief interessant waarschijnlijk. Ik kan er misschien ook een half dagje voor vrijmaken.
  • Marjoke
    donderdag 10 februari 2011, 06:05
    Ik had eerst zo iets van: Geen namaak. Maar hoe bepaalde zaken zijn opgezet, zoals kunnen ervaren hoe de staat van het graf was bij opening, is toch wel bijzonder. Overigens is het graf 2 keer geplunderd. Het graf is 2 keer betreden door lieden die er niets te zoeken hadden. Aan de hand van een inventarislijst is achterhaald dat bijna de helft van de kleine juwelen verdwenen is en een deel van de kostbare zalven, reukwater, olieën en andere, dergelijke kostbare en bederfelijke producten. , Dat er twee keer is ingebroken, konden ze zien aan de gaten in de dichtgemetselde deuren en de tunnel die gegraven was. Na de eerste inbraak zijn de gaten weer dicht gemetseld. Bij de tweede inbraak zijn er nieuwe gaten gemaakt, die net iets anders lagen, waardoor er door Howard Carter gezien kon worden wat er precies gebeurt is. Na de 2e inbraak zijn deuren weer verzegeld en werd de gegraven tunnel met ander materiaal gevuld, dan de rest van de gang.
  • Calamandja
    donderdag 10 februari 2011, 00:34
    Ja? Ik dacht eerst dat het "echte" materiaal te zien zou zijn. Maar nu het namaak is begin ik te twijfelen. Het zal waarschijnlijk tussen de oren zitten. De expo zal in de eeuwfeestpaleizen gebeuren, waar normaal beurzen plaatsgrijpen. Het is een test of een expo het ook goed zal doen, daar, dicht bij het atomium.
  • Marjoke
    woensdag 9 februari 2011, 07:10
    Misschien ga ik dan toch wel naar Brussel

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.