Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 29 maart 2015 @ 22:15 door Calamandja , 1103 keer bekeken

Romeinse beelden in Museum He…

   

In Museum Het Valkhof in Nijmegen loopt vanaf 21 maart een tentoonstelling over Romeinse beelden. In de tentoonstelling, getiteld ‘Van hun voetstuk – Romeinse beelden opnieuw ontdekt’, staan honderden restanten van levensgrote bronzen beelden centraal. Het gaat om beelden die langs de noordgrens van het Romeinse Rijk zijn gevonden.

De tentoonstelling vloeit voort uit een grootschalig internationaal onderzoek. Het museum over de tentoonstelling:

“‘Van hun voetstuk’ laat onder andere de verborgen en imposante pracht van de bronzen beelden zien en de destructie die later volgde. Daarnaast biedt de expositie een kijkje in het complexe productieproces en in het onderzoek naar de beelden.”

Beeld van Agrippina Minor uit Herculaneum (Valkhof)

Eén van de topstukken in de tentoonstelling is een bijna twee meter hoog beeld van keizerin Agrippina dat in Herculaneum is gevonden. Het beeld is vrijwel intact overgeleverd en is daarmee één van de weinige complete grote Romeinse bronzen beelden in de wereld.

“Het is één van de weinige complete grote Romeinse bronzen beelden in de wereld en het is uniek dat dit beeld nu in Nederland te zien is.”

Een ander bijzonder object is de kop van de zogenaamde godin ‘Rosmerta’: een vrouwenhoofd gevonden in een waterput bij een Mercuriusheiligdom vlakbij Mainz.

“De breuklijnen bij de hals wijzen erop dat deze levensgrote kop van een beeld afgeslagen werd. Een paardenkop uit Augsburg vestigt de aandacht op de vele standbeelden van ruiters en wagenspannen die de steden langs de grens gesierd moeten hebben. Van het ooit complete beeld is slechts een deel van de kop van het dier bewaard gebleven, gevonden aan de oever van een rivier.”

Techniek

Rosmerta-kop uit Mainz (Valkhof)

De tentoonstelling bevat een aantal verhaallijnen. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan het antieke productieproces en de technieken die Romeinse handwerkslieden hanteerden. Met replica’s en uitleg toont de tentoonstelling daarnaast hoe onderzoek is gedaan naar de beeldresten. In een lab kunnen bezoekers ook zelf aan de slag met onderzoek.

Verder laat ‘Van hun voetstuk’ de beelden in hun alledaagse context van toen (marktplein, legerkamp, tempel, elitewoning) zien. Door middel van reconstructies en sprekende voorbeelden maakt de bezoeker kennis met enkele veelvoorkomende beeldtypes, van elegante godinnen tot indrukwekkende generaals.

Bron: historiek.net

De tentoonstelling is te bezoeken van 21 maart t/m 21 juni 2015Reacties

  • bernard-de-clairvaux
    woensdag 1 april 2015, 12:08
    Aangezien mijn werkterrein tegenwoordig in die regio ligt, zal ik zeker een tussenstop gaan maken bij het Valkhof!

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.