Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 25 oktober 2015 @ 20:29 door Calamandja , 1178 keer bekeken

Perzische krijgers en dichters

   

De Perzische cultuur - één van de oudste van de wereld - heeft grote schoonheid voortgebracht. Gedichten, tapijtkunst en architectuur zijn bekend, maar wat we veel minder kennen is de kunst van de wapens. Het Wereldmuseum in Rotterdam presenteert in ‘De Perzen, krijgers en dichters’ prachtig gedecoreerde zwaarden, dolken, schilden, helmen, harnassen en ruiters te paard, zeldzame laktableaus, miniaturen, verfijnde weefsels en aardewerk, én meer dan honderd topstukken uit het Museo Stibbert uit Florence.

De Perzische krijgers streden tegen vele indringers: het Arabisch kalifaat, de Mongolen van Dzjengis Khan, de Maghul uit India en de Turkse Osmanen. Na een lange periode van verwoestende oorlogen smeedde de dynastie van de Safaviden (1501-1736) Perzië weer tot één geheel. Zij stichtten een groot rijk en de sji’itische islam werd de staatsgodsdienst.
Tijdens de Safaviden-dynastie was er sprake van ongekende culturele bloei. Er werden magnifieke tapijten en kleurrijke stoffen gemaakt van luxe materialen. Perzische wapens en harnassen werden ingelegd met goud en zilver en weelderig versierd met arabesken, koranverzen en vrome gebeden. Deze geloofsuitingen moesten de zegen ontlokken en de strijders beschermen tegen gevaar.

Perzen-borststuk-wb
De Perzische esthetiek ervaart het schone als onweerstaanbaar. Wie schoonheid ziet, wordt als vanzelf naar een hogere staat van zijn getild. Kijk naar de schitterende Perzische miniaturen en je ziet een perspectief dat niet van deze wereld, maar van een hogere werkelijkheid is. De nachtelijke sterrenhemel vormde de inspiratie voor het ontwerp van geometrische tegelpatronen, die de pracht en de structuur van de kosmos weergeven. De poëzie heeft veelvuldig de paradijselijke tuinen als onderwerp. De heerlijkheid van de tuin en de liefde wordt telkens weer bezongen.

‘De Perzen, krijgers en dichters’ is tot en met 28 maart 2016 te zien in het Wereldmuseum in Rotterdam. Bij de tentoonstelling wordt tevens een omvangrijke catalogus gepresenteerd.

Wereldmuseum, Willemskade 22-25, 3016 DM Rotterdam – www.wereldmuseum.nl
Entree: €15,- inclusief audiotour
Kinderen t/m 12 jaar gratis

   

Bron: g-geschiedenis.euReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.