Blog
Geplaatst op zondag 06 januari 2013 @ 00:10 door Calamandja , 1954 keer bekeken
In het Allard Pierson Museum, het archeologie museum van de Universiteit van Amsterdam, loopt momenteel de tentoonstelling Troje. Stad, Homerus en Turkije te zien. Volgens het museum waren in Nederland niet eerder zoveel archeologische en cultuurhistorische topstukken uit en over Troje in een tentoonstelling te zien.
De tentoonstelling vormt de afsluiting van de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland.
Troje. Stad, Homerus en Turkije vertelt op verschillende manieren de geschiedenis van de oude stad Troje (Turkije). Dit verhaal wordt verteld vanuit verschillende gezichtspunten: vanuit de stad zelf, vanuit de dichter Homerus die uitgebreid over de stad schreef in zijn wereldberoemde epos de Ilias en vanuit verschillende landen en culturen.
De stad werd voor het eerst beschreven door Homerus (ca. 800 v.Chr.-750 v.Chr.). In zijn Iliasbeschreef hij een periode uit de zogenaamde Trojaanse oorlog. De stad spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding, maar waar de stad zich bevonden had was lange tijd niet bekend. Rond 1870 vond de Duitse archeoloog Heinrich Schliemann (1822-1890) in het noordwesten van het huidige Turkije resten van een oude stad waarvan hij dacht dat het Troje was. Hij vond er, naast resten een stad, onder meer sieraden van goud, zilver en brons en wapens en vaatwerk van edelmetaal. Schliemann was er van overtuigd dat het hier ging om bezittingen van Priamus, de legendarische laatste koning van Troje. De schat werd daarom bekend als de Schat van Priamus. Kopieën van deze schat zijn in de tentoonstelling in Amsterdam te zien.
Ook zijn er in Allard Pierson originele vondsten uit verschillende andere opgravingen te bewonderen. Want nog altijd wordt er archeologisch onderzoek gedaan in de stad. Een van de hoogtepunten is een grote marmeren Zeuskop uit het Archeologisch Museum in Istanbul. Het Allard Pierson Museum:
Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is de receptiegeschiedenis van Troje in verschillende culturen in het bijzonder de Turkse cultuur tijdens de negentiende en de twintigste eeuw. Een selectie Osmaanse archiefstukken, waaronder foto's van Atatürk bij Troje en de opgravingsvergunning van Schliemann, toont de relevantie van het Homerische Troje voor Turkije.
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig publieksboek. Ook is er een website ontwikkeld waarop men op zoek kan gaan naar sporen van Troje in Amsterdam. Op een stadskaart zijn verschillende plekken in de stad te vinden die 'iets' hebben met de mythische stad uit de oudheid.
De tentoonstelling Troje. Stad, Homerus en Turkije is te zien tot en met 5 mei 2013.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties