Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 28 februari 2010 @ 17:43 door Calamandja , 1247 keer bekeken

Het virtuele museum van Hercu…

In Herculaneum, nabij Pompeï / Napels, kan je sinds enkele maanden een tijdreis maken in een virtueel museum. Hoe indrukwekkend opgravingen ook kunnen zijn, het is nauwelijks te bevatten hoe zo’n stad of gebouw er in de oudheid hebben uitgezien. Zoals bekend was Herculaneum in 79 n. Chr. één van de verschillende omliggende stadjes dat, evenals het beter bekende Pompeï, door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius volledig werd verwoest. Herculaneum raakte bedolven onder een laag van zo’n twintig meter as, lava en puin. In de 18de eeuw begonnen de eerste opgravingen en tot vandaag is slechts een beperkt deel van de stad blootgelegd. Tijdens de opgravingen werden reeds talrijke kunstschatten ontdekt, die je vandaag kan bewonderen in diverse musea, waarvan het befaamde Museo Archeologico Nazionale in Napels de fraaiste collectie toont.

Maar nu kan je in Ercolano zelf ook een virtueel museum bezoeken. Het Museo Archeologico Virtuale (MAV) opende vorige zomer en komt nu op kruissnelheid. Op slechts enkele honderden meters van het oorspronkelijke Herculaneum, toont dit museum de bezoeker op spectaculaire wijze hoe de vroegere Romeinse stad er moet hebben uitgezien. Met behulp van audiovisuele projecties, hologrammen, 3D-beelden, lasers en een hele batterij computers wordt een virtuele realiteit gecreëerd die de bezoeker als het ware laat rondwandelen in de oudheid. Ook andere archeologische sites, zoals de Romeinse villa in Stabia, het Nymphaeum van Baia, de villa van Tiberius op Capri en natuurlijk Pompeii zelf worden tot leven gebracht. Al even spectaculair is de reconstructie van de bibliotheek uit de befaamde Villa dei Papiri. Je wandelt ook de huiskamer van een Romein binnen. Je brengt een bezoek aan de thermen en het forum. Op straat weerklinken achtergrondgeluiden die de sfeer van het oude Rome nog versterken. In totaal zijn er meer dan zeventig virtuele multimediapresentaties.

Een bezoek is bovendien een leerrijke ervaring. Hoewel je het soms amper kan geloven, wordt er in het MAV wordt geen enkel echt object tentoon gesteld. Er weerklinkt nergens een alarmsignaal als je een bepaalde opstelling te dicht nadert. Nergens staan bordjes met 'verboden aan te raken'. Je kan interactief rondwandelen doorheen het dagelijkse leven in een stad uit het oude Rome. Behalve het educatieve aspect is een tweede doelstelling van het MAV ook de archeologische opgravingen te beschermen tegen de vele toeristen die dagelijks het terrein bezoeken. Op de fraaie website www.museomav.com vind je alle informatie en kan je ook een brochure in diverse talen (PDF-formaat) downloaden .

Museo Archeologico Virtuale (MAV)
Via IV Novembre 44
80056 Ercolano, Napoli
Tel. +39 081 19806511
Fax +39 081 19806599
www.museomav.comReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.