Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 03 februari 2010 @ 23:47 door Calamandja , 1675 keer bekeken

Romeinen ontwierpen 'Zwitsers…

In het Fitzwilliam Museum in Cambridge ligt een 'Zwitsers' zakmes van 1800 jaar oud. Het moderne Zwitserse zakmes bestaat pas ruim een eeuw.

Ook de Romeinen bedachten blijkbaar dat zo'n mes met allerlei nevenfuncties erg handig is. Het Romeinse zakmes bevat een lepel, lemmet, vork, spatel, prikker en een tandenstoker. Hij is praktisch net zo opgebouwd als het moderne Zwitserse zakmes dat in 1897 werd ontworpen door Karl Elsener.

Het zakmes werd ruim twintig jaar geleden gevonden in het Middellandse Zeegebied en ligt sinds 1991 in het museum in Cambridge. Onlangs werd het mes overgebracht naar een galerij met uitsluitend Griekse en Romeins antiek.

Volgens een woordvoerder van het museum is het mes tussen 200 en 300 na Christus gemaakt. "In die hoogtijdagen van het Romeinse rijk waren er veel rijken", zegt hij tegen Daily Mail "En die konden zich luxe goederen als dit zilveren zakmes permitteren." De eigenaar van het mes was misschien een reiziger die het zakmes meenam op zijn tochten.

Het Zwitserse Victorinox legermes dat in 1897 werd ontworpen, was vooral bedoeld als 'gereedschapskist' voor militairen. Inmiddels is het model al een paar keer aangepast en heeft het steeds meer verschillende functies gekregen. Het Zwitserse zakmes wordt ook gewoon door consumenten gebruiktReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.