Blog
Geplaatst op zondag 07 juli 2013 @ 22:35 door Calamandja , 2045 keer bekeken
De bekendste theaters uit het Romeinse Rijk staan rondom de Middellandse zee. Maar ook in de natte en koude uithoeken van het vroegere rijk zijn ze te bezichtigen. Tijd voor een rondreis langs bezienswaardige theaters in en rondom Nederland.
Het amfitheater van Xanten |
Voor entertainment gingen Romeinse burgers naar opvoeringen in het theater of gevechten en parades in hetamfitheater. In de regel gaven soldaten de voorkeur aan de bloedige spelen in het amfitheater. Ook lichter vermaak, zoals toneel, was populair en werd aangeboden in de zogenaamde Griekse theaters. Deze gebouwen waren dan ook bij elke stad of grote legerplaats in het rijk te vinden. Toch zijn er grote regionale verschillen tussen de theaters, bijvoorbeeld in de architectuur en functie. Dit maakt het de moeite waard om ook eens de unieke bouwwerken hier in het noorden te bekijken.
Soldatentheater
Het enige amfitheater in Nederland is gevonden in Nijmegen. De 85 meter brede ring werd aan het begin van de 2e eeuw aangelegd. Het theater stond dicht bij het legerkamp op de Hunnerberg en was in eerste instantie bedoeld voor het vermaak van de 5.000 soldaten die daar gelegerd waren. Maar het bood daarnaast ook ruimte aan burgers uit de nabijgelegen stad Ulpia Noviomagus Batavorum.
Model van Ulpia Noviomagus Batavorum, met helemaal rechtsboven het amfitheater (foto: Wikimedia)
Bij gebrek aan bouwmaterialen in dit deel van het rijk werden de tribunes van hout gemaakt en verhoogd door middel van een aarden wal. In deze tribunes konden geen gewelven worden aangelegd waarin normaal gesproken de rekwisieten werden opgeslagen. Daarom werd in het midden van de arena een kleine kelder gegraven. Uit esthetisch oogpunt werden voor de buitenmuur van het amfitheater dure tufstenen geïmporteerd.
Bij opgravingen zijn veel munten en scherven gevonden die waarschijnlijk door het enthousiaste publiek tijdens de spelen in de ring werden geworpen. Van het daadwerkelijke theater is helaas weinig over: de stenen werden geroofd en de aarden wal is langzaam in het landschap verdwenen door het natte klimaat. Om een idee te geven van de omvang van het theater zijn in het huidige stratenplan van Nijmegen de contouren aangegeven met afwijkende stenen. De ingang is gemarkeerd in de Rembrandtstraat. Iedere twee jaar wordt op de plaats van het voormalige legerkamp het Romeinenfestivalgeorganiseerd, waar ook gladiatoren optreden in een tijdelijke arena.
Berenvanger
Voor een betere impressie van een amfitheater is een bezoek aan het archeologisch park in Xanten een goed idee. Hier is de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana grotendeels herbouwd. Net als in Nijmegen gaat het om een theater uit de 2e eeuw n. Chr., dat vlak bij een legerkamp aan de limes lag, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk.
Het amfitheater van Xanten had een imposanter karakter dan zijn Nijmeegse tegenhanger. Het gebouw was ongeveer 100 meter in doorsnee en in zijn geheel gemaakt van steen uit het Eifelgebied. Onder de tribunes waren ruimtes voor onder andere de gladiatoren en dieren. Uit de bronnen is bekend dat in het zuiden van het rijk voornamelijk exotische dieren uit Afrika werden gebruikt, zoals leeuwen en panters. Over de shows in deze regio is minder bekend. De vondst van een berenkaak en een inscriptie over een berenvanger tonen dat dieren uit de omliggende bossen werden gebruikt bij de spelen in Xanten.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.