Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 07 november 2010 @ 14:53 door Calamandja , 1756 keer bekeken

Romeinen recycleerden ook al …

 

Recycling is niet alleen iets van deze tijd. De oude Romeinen recycleden in de derde en vierde eeuw na Christus al grote hoeveelheden glas. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid waren niet onderwerpen waar de Romeinen mee bezig waren. Het recyclegedrag kwam voort uit een tekort aan ruw glas in de noordelijke regio’s van het Romeinse Rijk. 

“Het Romeinse glas dat in de derde en vierde eeuw in het Verenigd Koninkrijk arriveerde bestond vaak uit gerecycled materiaal”, zegt Caroline Jackson van de universiteit van Sheffield.

Uitvinding
In Mesopotamië werd 2.500 jaar voor Christus al glas gemaakt. Vervolgens ging de techniek via Egypte. In Syrië werd de grootste revolutie, glas maken door middel van een blaaspijp (glasblazen), rond het begin van onze jaartelling uitgevonden. De Romeinen namen de techniek mee naar Venetië.

Waardevol
Kleurloos glas was in het Romeinse rijk een kostbaar goed. De Romeinse keizer Nero (37-68 na Christus) betaalde 6.000 sesteria (ongeveer 175.000 euro) voor twee transparante glazen bekers.

Mix van magnaan en antimoon
Wetenschappers analyseerden 128 stukken Romeins glas in Groot-Brittannië en kwamen tot de conclusie dat veel glas (69 stukken) de elementen mangaan en antimoon bevatten. Glas dat niet gerecycled is bevat óf mangaan óf antimoon. Deze ontdekking toont aan dat veel glas dus gerecycled is.

Waar gemaakt?
Verder onderzoek is nodig om te zien waar het glas gemaakt is. Door te kijken naar de isotopen kunnen wetenschappers achterhalen in welke gebieden glas werd geproduceerd.

 (Bron: Scientias.nl)



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.