Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 26 juni 2010 @ 22:32 door Calamandja , 1748 keer bekeken

'Jezus werd niet gekruisigd'

Het beeld dat Jezus vastgenageld aan een kruis stierf, is waarschijnlijk verkeerd geïnterpreteerd uit bijbelteksten. Dat beweert een Zweedse wetenschapper.

 

Volgens theoloog Gunnar Samuelsson van de Universiteit van Göteborg is Jezus niet gekruisigd, maar waarschijnlijk opgehangen aan een paal. De wetenschapper claimt dat er geen literatuur bestaat die expliciet verwijst naar de kruisiging. In de de Bijbel wordt alleen gesproken over een zogenaamde ‘staurus’ die Jezus naar de berg van Golgotha moest dragen. Dat woord is door veel historici vertaald als ‘kruis’, maar volgens Samuelsson kan het beter worden vertaald met ‘paal’, zo meldt de Britse krant The Daily Telegraph.

Executies

Romeinse, Griekse en Hebreeuwse literatuur suggereert zelfs dat executies waarbij mensen werden opgehangen aan een kruis helemaal niet werden uitgevoerd in de oudheid, beweert Samuelsson. Ophanging aan een paal was wel een veel voorkomende straf. Samuelsson vermoedt dat het beeld van Jezus aan het kruis is ontstaan door artistieke afbeeldingen die veel later zijn gemaakt.

Twijfel

“Als je zoekt naar teksten die beschrijven hoe personen worden vastgenageld aan een kruis, vind je die simpelweg niet”, verklaart hij. “Mijn suggestie is niet dat Christenen moeten twijfelen aan de tekst van de bijbel. Maar we moeten de bijbel wel lezen zoals hij is. We moeten de regels lezen zoals ze staan geschreven en niet tussen de regels door lezen”, aldus Samuelsson.Reacties

  • Marjoke
    maandag 28 juni 2010, 09:31
    Het is ook waarschijnlijker dat Jezus niet zijn kruis droeg (die was veel te zwaar om door 1 man te tillen) maar de dwarsligger.Daar werden dan de handen aan genageld en op de al aanwezige staander gelegd en vastgemaakt. Dit zal ook een verklaring zijn waarom er geen kruis wordt genoemd. Overigens was het geen kuis, maar meer een T kruis. Dat met het zelf dragen van de dwarsbalk was de gewoonte in het Romeinse rijk en een onderdeel van de straf.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.