Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 07 juli 2012 @ 00:07 door Calamandja , 1711 keer bekeken

Romeinse bronzen wolvin veel …

   

Het bronzen standbeeld van de wolvin die Romulus en Remus - de mythische stichters van Rome - zoogt, is wellicht geen beeld uit de Oudheid. Volgens een nieuwe studie dateert het veeleer uit de Middeleeuwen. Dat berichten verschillende Italiaanse media.

Onderzoekers van de universiteit van Salento stellen, op basis van koolstofdatering, dat de 'Capitolijnse wolvin' uit de twaalfde eeuw stamt. Tot op vandaag werd aangenomen dat het om een Etruskisch beeld gaat, uit de vijfde eeuw voor Christus.

Het standbeeld, hét symbool van de stad Rome, wordt bewaard in het Capitolijns Museum. Het stelt een wolvin voor die de tweeling Romulus en Remus zoogt. De meeste experts gaan ervan uit dat de tweeling aan het bronzen beeld werd toegevoegd in de late vijftiende eeuw, door beeldhouwer Antonio Pollaiolo.

Altijd werd aangenomen dat de wolvin zelf veel ouder was, en door plunderende Romeinse soldaten werd meegenomen. Het was de Duitse 18de-eeuwse kunsthistoricus Johann Joachim Winckelmann die de wolf - op basis van de vormgeving van de vacht van de wolf - als Etruskisch bestempelde.

"Nu denken de onderzoekers dat het om een middeleeuwse kopie gaat van een origineel Etruskisch werk", aldus het hoofd van de Romeinse cultuurdienst, Umberto Broccoli.

 

Bron: Lien Buyck, De Morgen, 23/06/12. Reacties

  • Marjoke
    maandag 27 mei 2013, 08:08
    Maar weer afwachten of deze C14 meting in de toekomst ook onderuit wordt gehaald, net zoals bij de Lijkwade van Turijn.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.