Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 07 maart 2015 @ 14:45 door Calamandja , 1446 keer bekeken

Irak: IS walst met bulldozers…

   

Het lijkt er sterk op dat de barbaren van Islamitische Staat (IS) opnieuw hebben toegeslagen op een belangrijke archeologische plek. De terreurbeweging is begonnen met het vernietigen van het Assyrische paleis in Nimrud en vermoedelijk een groot gedeelte van die stad in het noorden van Irak.

Dat zou zijn gebeurd door middel van bulldozers, meldt het Iraakse ministerie van Toerisme en Archeologie.

   

Schade

'Ze hebben schade toegebracht aan de oude stad Nimrud en hebben de ruïnes platgewalst,' luidt de verklaring van het miniserie, melden verschillende media, waaronder CNN. Een Assyrisch paleis zou gedeeltelijk zijn vernietigd. Hoeveel schade er precies is, is nog niet duidelijk.

Op de Facebookpagina van het ministerie wordt gezegd dat de bulldozers donderdag in actie kwamen, na het middaggebed. Ook werden er vrachtwagens opgemerkt die gebruikt zouden kunnen worden om archeologisch stukken te transporteren.

Het is bekend dat IS buitgemaakte kunstobjecten verkoopt op de zwarte markt, om zo hun bloedige campagne in het Midden-Oosten te financieren.

   

Vernietiging

Nimrud is de Arabische naam voor de stad Kalhu in het Assyrische rijk, dat bestond tussen 9000 en 612 voor Christus. In de negende eeuw voor het begin van onze jaartelling was de stad de tweede hoofdstad van het Assyrische Rijk.

  

isis_distrugge_statue.jpgIn de negentiende eeuw werden de overblijfselen van Nimrud opnieuw opgegraven. De grote kunstschatten kwamen terecht in musea in onder meer Bagdad of Londen. Maar een aantal beelden bleef bewaard in de oude stad. De archeologische opgraving ligt zo'n 40 kilometer van de Iraakse stad Mosul, bolwerk van IS, sinds hun snelle opmars vorig jaar zomer.

   

De ogenschijnlijke vernietiging van Nimrud komt na de publicatie van een schokkende video eind februari, waarin te zien is hoe leden van de terreurgroep tekeergaan in een museum in de Iraakse stad Nineveh. De radicale moslims gebruikten daar sloophamers en boren om muren, eeuwenoude standbeelden en andere kunstschatten te verwoesten. Ook Nineveh is een ruïnestad en ligt eveneens niet ver van Mosul.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.