Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 29 januari 2010 @ 00:56 door Calamandja , 1635 keer bekeken

Fragment Codex Gregorianus te…

Medewerkers van de afdeling geschiedenis van het University College London (UCL) hebben in Londen een fragment van een oude Romeinse wet teruggevonden. De gevonden tekst hoort bij de zogenaamde Codex Gregorianus, een reeks wetten die tussen de tweede en begin vierde eeuw na Christus werden uitgevaardigd door Romeinse keizers als Hadrianus en Diocletianus. De Codex Gregorianus werd in 300 na Christus gepubliceerd. Over de wetteksten was vrij weinig bekend, onder meer omdat er voor zover bekend geen kopieën van bestonden.

Twee medewerkers van de UCL wisten zeventien oude stukken perkament, waarvan tot dan toe onduidelijk was waar ze precies bij hoorden, succesvol samen te brengen. Ze ontdekten dat de stukken samen een oude Romeinse wettekst vormden. Het blijkt om een kopie van een van de teksten uit de Codex Gregorianus te gaan. De gevonden wettekst dateert mogelijk uit het jaar 400 na Christus en bevat kalligrafisch schrift. Op het perkament zijn een aantal antwoorden van Romeinse keizers te vinden op juridische vragen.

Volgens Benet Salway, één van de onderzoekers, zijn deze antwoorden chronologisch gerangschikt en ingedeeld in thematische hoofdstukken. Gezien de hoeveelheid correcties die in de tekst werden aangebracht vermoeden de onderzoekers dat de wettekst veelvuldig is gebruikt. De wetenschappers denken dat het manuscript oorspronkelijk uit Constantinopel (het huidige Istanbul) afkomstig is en hopen dat verdere studie meer duidelijkheid brengt over de precieze afkomst van het stuk.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.