Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 09 mei 2010 @ 20:41 door Calamandja , 1902 keer bekeken

Koninklijke onderscheiding

Op de jaarlijkse lintjesregen kreeg Bert Bus een koninklijke onderscheiding. Dat heeft hij grotendeels te danken aan zijn strip Malorix.

In 2007 maakten we kennis met Malorix van de meer dan verdienstelijke realistische tekenaar Bert Bus. Toen verscheen een heruitgave met nieuwe cover van een eerder verschenen albumuitgave uit 1996. Malorix heeft werkelijk bestaan. Hij nam het tegen de Romeinen op die het in in de eerste eeuw na Christus in het huidige Nederland te bont maakten door zware belastingen op te leggen aan de Friezen. Wie niet kon betalen, werd tot de slavernij veroordeeld. Malorix verzette zich daartegen en verjoeg de Romeinen. Volgens de strip werd hem dat voorspeld door druïden. Malorix verscheen in de jaren 1980 in het weekblad Eppo dat dit jaar zijn tweede jaargang van de wederopstanding doormaakt.


Samen met oudgediende collega Nico van Dam en diens vrouw Joli kreeg Bert Bus op de jaarlijkse lintjesregen op 29 april in de gemeente Velsen van de Nederlandse koningin een koninklijke onderscheiding. Ze zijn alledrie benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De erkenning is er vooral voor hun archeologische werk in Velsen en in Bus' geval specifieker zelfs voor Malorix dat zich in Velsen afspeelt. Rond Malorix werd een erfgoedproject voor het basisonderwijs gemaakt.
Bert Bus en Nico begonnen in 1947 allebei voor de Spaarnestad-tekenstudio van Frans Piët (lange tijd de tekenaar van Sjors en Sjimmie). Voor de tijdschriften van uitgeverij De Spaarnestad volgden talloze illustraties en strips. Bert Bus werkte vooral voor Sjors, maar ook voor Tina en Rosita. Nico tekende voornamelijk voor Tina en Rosita. Bert Bus startte vervolgens een lange carrière als stripmaker. Nico tekende voor Eppo wel eens covers, ook voor Trigië.

MalorixReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.