Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 30 januari 2011 @ 20:19 door Calamandja , 1882 keer bekeken

Vernielingen en plunderingen …

Het hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst, archeoloog Zahi Hawass, zegt dat demonstranten gisteren twee mummies van enkele duizenden jaren oud hebben vernield in het Egyptisch Museum in Caïro. Het Egyptisch Museum heeft de grootste verzameling voorwerpen uit het Oude Egypte ter wereld. Het kwam gisteren in gevaar doordat het naast het hoofdkantoor staat van de regerende Nationale Democratische Partij. Dat werd gisteren in brand gestoken. Beetje jammer als al die mummies en andere voorwerpen uit het Oude Egypte het slachtoffer zijn van de protesten. Die oude Egyptische erfenis is niet alleen van de Egyptenaren, maar eigenljik een beetje van ons allemaal.

 --------------------------

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben honderden demonstranten een menselijke blokkade gevormd rond het Egyptisch Museum in Caïro, om de duizenden kunstschatten, waaronder het gouden masker van koning Toetanchamon, te beschermen tegen plunderaars. Het leger nam deze taak zaterdag over.

Aanvankelijk werd het museum bedreigd door het vuur in het naastgelegen hoofdkantoor van de partij van president Moebarak, dat door betogers in brand was gestoken. Al gauw naderden tientallen potentiële plunderaars het museum. Eén man riep hen toe het gebouw niet te plunderen: 'We zijn Bagdad niet!' Hij verwees hiermee naar de plundering van het Nationaal Museum in Bagdad na de invasie van de Amerikanen in 2003. Duizenden kunstvoorwerpen werden toen gestolen. Veel mensen snelden toe en vormden een menselijke keten voor de ingang van het museum. 'Ik sta hier om onze nationale schatten te verdedigen en te beschermen', zei een 40-jarige man, Farid Saad. De 26-jarige Ahmed Ibrahim benadrukte het belang van het beschermen van het museum, omdat binnen 'vijfduizend jaar van onze geschiedenis ligt'. 'Als ze het stelen, vinden we het nooit meer terug.'

Zaterdag nam het leger de bescherming van het museum voor zijn rekening.Reacties

  • Marjoke
    maandag 31 januari 2011, 11:28
    Die kunstschatten zijn niet van een regering, maar van alle Egyptenaren. Moslim of Christen. Maakt allemaal niet uit. Gelukkig zijn zo op 2 mummies na allemaal gered. Ik had niet gehoord dat ze eerst door de eigen bevolking beschermd waren. Goed om dit te lezen. Is het bekend of het bekende mummies waren, of dat het onbekende waren?

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.