Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 07 april 2010 @ 00:16 door Calamandja , 1341 keer bekeken

Assur zinkt in Tigris

Assur, de allereerste hoofdstad van de Assyrische beschaving, dreigt in de Tigrisrivier te verzinken.

Dat zegt Mohammed al-Jaburi, archeoloog van het departement oudheidkunde van de Iraakse provincie Salah al-Din. Volgens hem heeft de Tigris al meer dan 30 meter van de meer dan 4.500 jaar voorchristelijke Iraakse stad weggewassen.

Sinds een team Duitse archeologen delen van de stad tussen 1913 en 1918 blootlegden, zijn er geen archeologische opgravingen meer gedaan. Daarom roept al-Jaburi de regering in Bagdad en de provincieregering op om geld vrij te maken om een muur te bouwen rond de site om de stad zo tegen de rivier te beschermen.

Ook iedereen die geïnteresseerd is in de bewaring van werelderfgoed, roept hij op om de bouw van zo’n muur financieel te steunen.

“Geen prioriteit”

De archeoloog deed eerder al pogingen om de Iraakse overheid te overtuigen van het belang van een muur rond de ruïnestad. Maar hij stootte altijd op een neen wegens “geen prioriteit”.

Assur was als religieuze hoofdstad gewijd aan de cultus van de goden Ashur, naar wie later de Noord-Mesopotamische beschaving werd genoemd, en Isjtar. Vandaag staat de ruïnestad bekend als Oal’at Sherkat of het ‘Kasteel van de Aarde’.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.