Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 15 januari 2010 @ 22:45 door Calamandja , 2627 keer bekeken

Oogmake-up Cleopatra werkte h…

Cleopatra, misschien wel de meeste begeerde vrouw uit de geschiedenis, staat bekend om de donkere make-up rond haar ogen. Franse wetenschappers hebben nu ontdekt dat die make-up oogaandoeningen verhielp.

Van de Grieken en Romeinen was al bekend dat hun make-up vaak een medicinale werking had, maar hoe dit precies werkte was niet bekend. Onderzoekers van het Louvre museum in Parijs en het French National Center for Scientific Research hebben nu onderzocht hoe de make-up precies werkte. De wetenschappers hebben hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Analytical Chemistry.

Volgens de onderzoekers bevatte de make-up stikstofmonoxide, dat het immuunsysteem activeerde. Hierdoor werden bacteriën bij een ooginfectie uitgeschakeld. De make-up die 4000 jaar geleden werd gebruikt bevatte lood en zout. Het samenstellen van de make-up duurde soms langer dan een maand.

Gezien het feit dat de make-up lood bevatte had dit in theorie ook schade kunnen toebrengen aan de gezondheid. Volgens de onderzoekers kan lood, mits niet te veel, echter ook een positief effect op de gezondheid hebben.Reacties

 • Marjoke
  zondag 24 januari 2010, 20:48
  Nee, want Cleopatra was een Griekse en geen Egyptische. De adel zag er helemaal niet meer oud Egyptisch uit/
 • Calamandja
  zaterdag 23 januari 2010, 23:40
  Ze zagen er allemaal eender uit in die tijd. ; onherkenbaar met die oogschaduw...;-)
 • Marjoke
  zaterdag 23 januari 2010, 20:26
  Alleen de afbeelding die je hier ziet, is Nefertari, de vrouw van Ramses II :-)
 • bernard-de-clairvaux
  zaterdag 16 januari 2010, 11:57
  De meeste vrouwen knappen op van een beetje make-up ;-). Een genante anecdote op dat vlak. Ik vroeg ooit aan een vrouwelijke collega, of ze zich misschien niet helemaal lekker voelde. Waarom, was haar vraag. Ik antwoorde dat ze er wat flets uitzag. Je voelt hem al aankomen....ze had die ochtend geen tijd gehad om make-up aan te brengen. Tot zover de vanzelfsprekende rol die cosmetica blijkbaar vervult.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.