Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 25 april 2010 @ 13:45 door Calamandja , 1906 keer bekeken

Ikea-tempels uit de oudheid

De succesformule van de Ikea komt niet uit Zweden en is een stuk ouder dan we dachten. Z’n 2600 jaar geleden gebruikten mensen in het zuiden van Italië al doe-het-zelf-pakketten om gebouwen snel en goedkoop in elkaar zetten. Tenminste, dat denken de archeologen die in het gebied honderd stukken van een tempel uit de zesde eeuw voor Christus hebben gevonden.

Elk stuk is gegraveerd met symbolen en cijfers die de bouwer wegwijs moesten maken. Zo was iedere steen omgedoopt tot mannetje of vrouwtje en stond beschreven hoe ze precies in elkaar pasten. Waarom de mensen voor deze Ikea-achtige manier van bouwen kozen is niet helemaal duidelijk, maar de archeologen speculeren er wel op los.

In de achtste eeuw voor Christus vestigden veel handelaren en kolonisten uit het oude Griekenland zich in het zuiden van Italië. Daar richtten ze een hele reeks aan steden op en het gebied gaat uiteindelijk de geschiedenis in als Groot-Griekenland. De onderzoekers denken dat de oorspronkelijke bewoners van het gebied, en dan voornamelijk de adelen, verzot waren op de Griekse bouwstijl. Het was waarschijnlijk zo populair dat er maar een manier was om aan de grote vraag te voldoen: het ontwikkelen van doe-het-zelf-paketten.

Bron:
Archaeologists unearth 6th century Ikea-style temple; Telegraph.co.uk.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/7614093/Archaeologists-unearth-6th-century-Ikea-style-temple.htmlReacties

  • bernard-de-clairvaux
    zondag 25 april 2010, 19:34
    Ik heb gisteren mijn rug gebroken op het kinderbed HEMNES van Ikea. Benieuwd hoe die romeinen zouden denken over het Zweedse wereldconcern

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.