Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 05 november 2013 @ 01:49 door Calamandja , 1603 keer bekeken

Mysterie van dood Toetanchamo…
Britse experts hebben achterhaald waaraan farao Toetanchamon overleden is. Ze hebben daarmee een van de grootste mysteries uit de geschiedenis van het oude Egypte ontrafeld.
     
De Egyptische koning Toetanchamon stierf in een botsing met een strijdwagen. Dat is de conclusie van een groep Britse onderzoekers, die een autopsie hebben uitgevoerd op het lichaam van de farao. Bovendien werd zijn lijk per ongeluk verbrand bij het mummificatieproces.
Uit de autopsie blijkt dat het bekken en de ribben van farao Toetanchamon zijn gebroken. De wetenschappers vermoeden dat hij in zijn linkerzij werd geraakt door een strijdwagen, terwijl hijzelf op zijn knieën zat in een andere wagen. Ze geloven dat zijn hart ook volledig moet zijn verpletterd bij dat ongeluk. Wellicht werd de koning daarom zonder hart begraven.
Bovendien werd het lijk van Toetanchamon volgens de experts per ongeluk verbrand, toen het al in de sarcofaag lag. De blootstelling van de balsemoliën aan zuurstof moet een chemische reactie hebben teweeggebracht. Daardoor werd het lichaam van de overleden farao "gekookt" op een temperatuur van meer dan 200 graden.
 
 
Howard Carter
  
Toetanchamon stierf in 1323 voor Christus op 19-jarige leeftijd. Zijn graftombe werd pas in 1922 ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter. Als een van de weinige Egyptische koningsgraven was de tombe van Toetanchamon vrijwel volledig ongeschonden. Over de doodsoorzaak van de farao bestaan verschillende wetenschappelijke theorieën.
Zo beweerde een groep onderzoekers in 2010 dat Toetanchamon was gestorven aan de gevolgen van malaria. Volgens een andere theorie zou hij dan weer overleden zijn bij een jachtongeluk. Daarnaast zijn er ook wetenschappers die het houden op epilepsie. (YD)
    
Bron: Knack.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.