Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 11 april 2010 @ 19:51 door Calamandja , 1780 keer bekeken

Toetanchamon droeg orthopedis…

De Egyptische farao Toetanchamon beschikte over sandalen die speciaal waren gemaakt om zijn misvormde voeten te ondersteunen. Dat blijkt uit een studie van een Nederlandse wetenschapper.

m1cz4qea1vsz.jpg

Archeoloog André Veldmeijer van de Palarch Foundation bestudeerde 81 verschillende sandalen die in het graf van Toetanchamon werden gevonden.

Bij drie paar van de primitieve schoenen trof hij een horizontaal bandje aan dat net boven de tenen zat. Een dergelijke constructie is nog nooit eerder aangetroffen bij sandalen uit de oudheid.

 


De resultaten van de studie worden uitgebreid beschreven in een nieuw boek van de Veldmeijer, getiteld Tutankhamun's Footwear: Studies of Ancient Egyptian Footwear.

 

Slepende voet

 

Volgens de archeoloog was het speciale bandje op de sandalen van Toetanchamon bedoeld om zijn sandalen beter te laten aansluiten op zijn misvormde voeten.

“Als de voet van Toetanchamon inderdaad zo misvormd was als we denken, sleepte hij zijn sandaal waarschijnlijk over de grond”, verklaart Veldmeijer op Discovery News. “Maar het strakke bandje boven de teen hield het schoeisel dan toch op zijn plaats.”

Uit röntgenfoto’s van zijn gemummificeerde lichaam bleek eerder dat Toetanchamon waarschijnlijk een afwijking aan zijn voeten had. Hij miste een teenkootje aan zijn rechtervoet. Zijn linkervoet was een klompvoet die naar binnen gedraaid stond en mogelijk over de grond sleepte bij het lopen.

 

Ondersteuning

 

De horizontale bandjes op het schoeisel van de farao zijn gemaakt van leer dat is bekleed met goud. De speciale sandalen bevatten ook cirkelvormige panelen aan de zijkant die waarschijnlijk extra ondersteuning moesten bieden.

“Dit soort eigenschappen zijn nooit eerder aangetroffen bij vergelijkbare sandalen”, aldus Veldmeijer.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.