Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 25 januari 2011 @ 01:13 door Calamandja , 1483 keer bekeken

Egypte vraagt 'gestolen' Nefe…

Egypte heeft Duitsland gevraagd om de buste van Koningin Nefertiti terug te geven. Het beeld zou in 1912 onrechtmatig meegenomen zijn door een Duitse archeoloog.

De buste van Nefertiti is ongeveer 3.500 jaar oud en staat momenteel in het Neues Museum in Berlijn. Zahi Hawass, secretaris-generaal van de Hoge Raad van Antiquiteiten, heeft in een brief het beeld teruggevraagd. De actie kadert in het Egyptische voornemen om gestolen artefacten terug naar het Noord-Afrikaanse land te halen om zo het toerisme een nieuwe boost te geven.

Volgens Egypte heeft archeoloog Ludwig Borchardt de buste van Nefertiti op illegale wijze het land uitgesmokkeld. Hij zou de autoriteiten misleid hebben door het beeld op te lijsten als een 'geschilderde, plaasteren buste van een prinses', terwijl hij goed genoeg wist dat het om het beeld van Nefertiti ging.

De Duitse regering is niet van plan in te gaan op de vraag van Egypte. 'Het is welbekend welke stelling de regering heeft ingenomen in deze zaak en onze positie is niet veranderd', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister van Cultuur Bernd Neumann had eerder al gezegd dat Duitsland het beeld op legale wijze bemachtigd had.

In 2007 had Berlijn bovendien al eens geweigerd om het beeld uit te lenen, omdat het te fragiel was, klonk de argumentatie. Ook in 1925 had Egypte al eens gevraagd om de buste terug te krijgen. Duitsland ging akkoord en wou het in 1935 teruggeven, maar Adolf Hitler besliste er uiteindelijk anders over waardoor het beeld alsnog in Duitsland bleef.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.