Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 07 januari 2012 @ 13:58 door Calamandja , 2238 keer bekeken

De man van Spy heeft nu een g…

Spyrou, de man van Spy, werd eindelijk ge­re­con­stru­eerd op basis van zijn botten. Het Ne­an­der­tha­ler ske­let werd in 1886 ontdekt in een grot bij Namen.
De voorbije jaren werd hard gewerkt aan de 3D-reconstructie. Die werd gisteren voorgesteld door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Best wel een patente vent als je hem zo in volle glorie ziet staan.

L'homme de Spy

L’homme de Spy in volle glorie

Het standbeeld werd gemaakt door de broers Alfons en Adrie Kennis, twee paleokunstenaars uit Nederland die eerder al de Oostenrijkse ijsmummie Ötzi reconstrueerden.

Kennis & Kennis Reconstructions

Nauwkeurig werk door Kennis & Kennis Reconstructions

De man van Spy leefde leefde tijdens de laatste ijstijd, ongeveer 40.000 jaar geleden en was een van de laatste Neanderthalers die leefde op het Europese continent. De reconstructie is te bewonderen in het Espace de l'Homme de Spy in Onoz, niet ver van de grot waar de botten werden gevonden. 

De neanderthalers hebben enkele honderdduizenden jaren bestaan. Hun typische anatomische trekken 
ontwikkelden zich zo'n 250.000 jaar geleden. Tot 40.000 jaar geleden leefden er nog neanderthalers. Hun fossielen komen voor van West-Europa tot in de Altaj (centraal Siberië). In die lange tijd ondergingen ze klimaatschommelingen, van gematigd of continentaal tot ijzig koud, en pasten daar telkens hun levenswijze aan aan. Het waren nomadische jager-verzamelaars, net zoals alle mensentypes sinds het verschijnen van de eerste mensen in Afrika, twee en een half miljoen jaar geleden. Pas na de laatste ijstijd krijg je de eerste landbouwers en werd de mens langzaamaan sedentair. Bijna alle neanderthalerfossielen werden in grotten ontdekt. Het is dus overduidelijk dat ze daar geregeld kwamen en er hun doden begroeven.

De man van Spy op TVReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.