Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 14 mei 2010 @ 14:04 door Calamandja , 2693 keer bekeken

We zijn allen neanderthalers

De mens deelt gemeenschappelijke genen met de neanderthaler. 

De moderne mens heeft sinds kort een excuus om zich te gedragen als een neanderthaler. Volgens wetenschappers delen we namelijk hun genen.

Volgens een vier jaar durend onderzoek naar het DNA van de neanderthaler kwamen tussen 50.000 en 100.000 jaar geleden de vroege moderne mens en de neanderthaler met elkaar in contact met als resultaat dat tussen de een en de vier procent van ons genetische informatie afkomstig is van de neanderthalers.

De vondst werd gedaan toen wetenschappers van het Max Planck Instituut in het Duitse Leipzig een eerste poging ondernamen om de volledige genetische code of het genoom van de neanderthaler in kaart te brengen. Ze onderzochten de botten van drie neanderthalers van tussen de 38.000 en 44.000 jaar oud, die werden gevonden in een grot in Kroatië. 60 procent van het genoom kon worden achterhaald.

Bij een vergelijking van het DNA met Europeanen, Aziaten en Afrikanen, bleek dat het DNA van de neanderthaler meer overeenkomsten vertoonde met die van de Europeanen en de Aziaten, wat doet vermoeden dat de kruising heeft plaatsgevonden in het Midden-Oosten, nadat de mens Afrika zo’n 50.000 tot 100.000 jaar geleden verliet.

Zo’n 400.000 jaar geleden trokken de vroege neanderthalers weg uit hun geboorteplaats in Afrika, waar de homo sapiens nog steeds aan het evolueren was, en migreerden ze naar Europa en Azië. Toen ook de homo sapiens richting Midden-Oosten trok, leefden beide rassen samen in Europa en Azië tot de neanderthalers zo’n 30.000 jaar geleden van de aardbol verdwenen. Ze werden waarschijnlijk tot uitroeiing gedreven door de slimmere en meer competitieve moderne mens.

Wetenschappers gingen er altijd van uit dat beide rassen afstammen van dezelfde voorouder maar dat er nooit onderling contact is geweest ondanks het feit dat ze gedurende lange tijd naast elkaar leefden.Reacties

  • bernard-de-clairvaux
    zondag 16 mei 2010, 21:19
    Interessant: in de Mind in the Cave las ik, dat er weliswaar contact was tussen de mens en de neanderthaler, maar dat de 'mens' al gauw doorhad dat de neanderthaler minder talentvol was en dus geen goede partner voor serieuze voortplanting.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.