Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 04 augustus 2011 @ 01:02 door Calamandja , 1623 keer bekeken

Fik Meijer schrijft actieboek…

Fik Meijer schrijft het actieboek voor de Maand van de Geschiedenis. ”Lessen uit Rome” is een essay waarin het Romeinse Rijk en de huidige Europese Unie met elkaar vergeleken worden.

In zijn boek vraagt Meijer zich af of de oplossingen die de oude Romeinen bedachten voor de vreemdelingenproblematiek ons vandaag de dag nog van pas komen. Kunnen de ingezetenen van de Europese Unie lering trekken uit de wijze waarop de opname van nieuwkomers in de grote metropool Rome verliep? Zijn de negatieve uitlatingen van elitaire Romeinen over de grote aantallen immigranten vergelijkbaar met de harde woorden van sommige moderne politici? Kan de onverdraagzame opstelling van de Romeinen tegenover het opkomende christendom ons lessen leren in onze omgang met andersdenkenden?

De Maand van de Geschiedenis, die op 1 oktober begint, is het grootste historische evenement van Nederland en wordt georganiseerd door het Nationaal Historisch Museum. De hele maand oktober organiseren honderden culturele instellingen tentoonstellingen en activiteiten voor een breed publiek. Het (modieuze) thema van dit jaar is ”Ik en wij”, waarbij de verschillende aspecten van de Nederlandse identiteit aandacht krijgen.

Fik Meijer (1942) is emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is een populaire auteur van artikelen en boeken over de oudheid.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.