Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 02 oktober 2013 @ 01:00 door Calamandja , 3332 keer bekeken

Prehistorische paalwoningen i…

In de Alpen liggen 111 archeologische sites die in 2011 door Unesco zijn erkend als werelderfgoed. Op de locaties zijn resten gevonden van prehistorische paalwoningen die werden gebouwd tussen 5000 en 500 voor Christus.

Reconstructie paalwoningenReconstructie paalwoningen

De huizen werden allemaal gebouwd aan de rand van meren, rivieren en draslanden en moesten mensen beschermen tegen overstromingen. Sommige sites geven nieuwe inzichten over het leven in het Neolithicum en de Bronstijd in de Alpen en hoe de bewoners reageerden op hun omgeving.

De paalwoningen zijn één van de belangrijkste bronnen voor onderzoek naar de vroeg agrarische samenleving in Europa. Dit onderzoek is interessant omdat kort hierna de modernere samenleving ontstond. De archeologische vondsten geven onder meer informatie over bouwtechnieken en de handelsroutes van onder meer vuurteen, goud en aardewerk. Er zijn ook resten gevonden van uitgesneden kano’s, karren en houten wielen – sommige compleet met assen – die meer vertellen over het transport in die tijd.

De sites liggen in Duitsland (18), Italië (19), Oostenrijk (5), Frankrijk (11), Slovenië (2) en Zwitserland (56). Unesco heeft ze opgenomen op de erfgoedlijst omdat het gaat om een unieke groep van uitzonderlijk goed bewaard gebleven en cultureel rijke archeologische vindplaatsen. Doordat de meren in de loop der tijd groter zijn geworden liggen veel van de paalwoningen inmiddels onder water.

 

Bron: Lilian Ahlers in Historiek.net op zaterdag 28 september 2013.Reacties

  • bernard-de-clairvaux
    woensdag 2 oktober 2013, 10:08
    Ik bezocht deze zomer het Pfahlbauten-museum aan de Bodensee. Erg interessant. Ook het Archeologisch Museum in Konstanz toont veel vondsten. Het is erg knap hoe men uit de vondsten probeert de destilleren hoe de oorspronkelijke constructies van deze bouwwerken waren.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.