Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 25 augustus 2010 @ 19:08 door Calamandja , 1297 keer bekeken

Griek ontdekt 'paleis van Ody…

Een Griekse archeoloog zegt Odysseus' paleis in Ithaka te hebben gevonden. Dat meldt het Russische persbureau Ria Novosti 

De Griekse architect Thanasis Papadopulos doet met zijn team al zestien jaar onderzoek op het eiland waar de Griekse held volgens Homerus woonde en zegt nu resten te hebben gevonden van een paleis met drie verdiepingen en een waterput. De vondst dateert uit 1300 voor Christus. Rond die tijd vond volgens Homerus' Illias de Trojaanse oorlog plaats. Na die oorlog zwierf de koning van Ithaka, Odysseus, volgens de mythe tien jaar rond voor hij weer thuis kwam in Ithaka.

Odysseus

Volgens de boeken van de Griekse dichter Homerus duurde het tien jaar voordat Odysseus thuis kwam na de Trojaanse oorlog, die ook zolang duurde. Het verhaal van de Trojaanse oorlog werd beschreven in de Ilias, de terugreis van Odysseus in het boek Odyssee.

Tijdens die wereldberoemde reis beleefde Odysseus verschillende avonturen. Zo werd hij 'bezeten' door zingende sirenes en kreeg hij het aan de stok met de beroemde eenogige reus (cycloop) Polyphemus. Daardoor werd diens vader Poseidon (God van de zee) boos en duurde het dus uiteindelijk erg lang voordat Odysseus terug kon keren naar zijn geliefde Ithaka. Hij verbleef bijvoorbeeld negen jaar bij de waternimf Kalypso, omdat hij geen boot en manschappen had om verder te reizen. Toen Odysseus uiteindelijk thuis kwam moest hij daar talloze mannen verslaan die zijn vrouw Penelope (die hem al twintig jaar miste) het hof probeerden te maken.

De resten die nu zijn gevonden van het paleis in Ithaka voldoen volgens de archeoloog precies aan de beschrijvingen in Homerus' verhaal. Zijn werk werd rond 800 voor Christus geschreven.

De burgemeester van Ithaka bestempelt de ontdekking al als één van de belangrijkste ontdekkingen in de moderne archeologie. Of echt het paleis van de legendarische vorst is gevonden, is echter nog maar de vraag. Algemeen aangenomen wordt dat veel van de helden uit Homerus' verhalen, verzonnen werden. Bovendien wordt door verschillende historici betwijfeld of het hedendaagse Ithaka wel op dezelfde plaats ligt als het Ithaka waar Odysseus volgens de verhaleb van Homerus koning was.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.