Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 13 mei 2010 @ 14:48 door Calamandja , 1002 keer bekeken

Zo'n 2.300 jaar voor hun afstammelingen moesten de Oude Grieken die in de derde eeuw voor Christus in centraal-Macedonië leefden, zware bezuiningsmaatregelen ondergaan. Dat heeft een Griekse archeoloog, Manthos Besios, dinsdag verklaard.


Hij legde twee graftombes bloot uit de vierde en derde eeuw voor Christus op de plaats waar zich het oude Pydnas bevond in centraal-Macedonië. Daaruit leidt Besios af dat er in het gebied een periode van bezuinigingen heeft plaatsgevonden.
 

De tombes uit de vierde eeuw die ongeschonden bleven, bevatten gouden juwelen en ivoren objecten. Minder dan een eeuw later bleken de tombes soberder en kleiner en waren de offers in rook opgegaan, legt de archeoloog uit in de Griekse krant Ta Nea.
 

"Aan het einde van de vierde eeuw had de prefect Demetrios van Phalerum, die was benoemd door koning Cassandra, het verbod uitgevaardigd op de bouw van weelderige grafconstructies en een beperking opgelegd op verspilling bij begrafenisplechtigheden", stelt Besios.
 

"Het was in zekere zin zoals de periode die we nu meemaken (...) Indien je de huidige toestand wil vergelijken met die uit de Oudheid, zet dan Cassandra in de plaats van het IMF en Demetrios van Phalerum in de plaats van de premier of de minister van Financiën", besluit de archeoloog.Reacties

  • Pateras
    vrijdag 5 augustus 2011, 11:29
    Ik verbleef weer een paar weken in Epiros waar men terug heeft gegrepen op de ruilhandel. In heel wat gehuchten heeft men een eigen stuk grond en verbouwt daar van alles op. Onderling worden de producten geruild om zo toch goed in de dagelijkse levensbehoeften te voorzien. De centrale regering in Athene is daar een ver van mijn bed gebeuren.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.