Google laat het Oude Rome in 3D herleven

Geplaatst op zaterdag 15 november 2008 @ 15:49 , 2108 keer bekeken

De bekende webserviceprovider Google presenteert zeer binnenkort een fantastisch project. Iedere echte Romeliefhebber (m/v) heeft er ongetwijfeld al eens van gedroomd een blik te kunnen werpen in de oudheid. Dankzij een gloednieuw project van Google Earth komt die droom weer een stukje dichterbij.

Met het gratis programma Google Earth, zoals we dat nu kennen, kan je elke plaats op aarde bekijken via satellietbeelden, kaarten en 3D-gebouwen. Je kan tegenwoordig zelfs de sterrenstelsels in het heelal verkennen. Je kan gedetailleerde geografische inhoud bekijken, de plaatsen die je hebt bezocht opslaan en die delen met andere gebruikers.

  
Rome Reborn video's

Maar binnen enkele dagen komt er nu een erg interessant onderdeel bij. Dankzij een samenwerking met het project Rome Reborn (zie ook bij de links van deze club) kan je binnenkort over en doorheen het Rome uit de Oudheid zweven, binnenwandelen in beroemde gebouwen en talrijke locaties in 3D bezoeken, waaronder het Forum Romanum, het Colosseum, enz. Daar komt nog bij dat je bij het aanklikken van de gebouwen en locaties ook meer uitleg krijgt over wat je ziet. Het is een droomprogramma dat het Oude Rome opnieuw tot leven brengt en enigszins bevattelijk maakt. Rome is de eerste stad die Google op deze manier onder handen neemt.

Meer dan een jaar geleden maakten werd het 'Rome Reborn Project' gelanceerd. Het gaat om een initiatief van de universiteit van Virginia en het project is het geesteskind van professor Bernard Frischer. De bedoeling was een reconstructie te maken van de stad Rome op het hoogtepunt van haar macht in het jaar 320 na Christus toen de stad onder Keizer Constantijn was uitgegroeid tot een metropool met zowat 1 miljoen inwoners. Het basismodel van Frischer is gebaseerd op antieke kaarten, en gedetailleerde gegevens over gebouwen waaronder herbergen, privéhuizen, pakhuizen, appartementsgebouwen, bakkerijen, en zelfs bordelen in allerlei literatuur.

Maar er werd ook gebruik gemaakt van foto's van de bekende maquette die je kan bekijken in het Museo della Civiltà Romana in Rome in de wijk EUR. Die maquette werd gemaakt door de Italiaanse architect Italo Gismondi en bijgewerkt tot ongeveer 1970. Afdrukken ervan zie je vaak op posters en prentkaarten in de Romeinse souvenirwinkeltjes. Het bezoeken van het virtuele Oude Rome zou er volgens Frischer moeten toe bijdragen dat toeristen die nu een kijkje nemen bij het Colosseum, het Forum Romanum en die nog allerlei andere ruïnes in de stad bezoeken, een veel beter begrip krijgen van hoe een stad als Rome in elkaar stak en hoe het leven toen in die stad verliep.

Roman Forum and Arch of Septimius Severus

Was de universitaire versie 1.0 van het Reborn-project al best aardig, dan wordt de combinatie van versie 2.0 en de technologie van Google Earth pas echt leuk om te zien en te gebruiken. Rome is de eerste antieke stad die door Google driedimensionaal zichtbaar wordt gemaakt. Veel hedendaagse steden zoals Miami, Boston en München zijn via Google Earth reeds driedimensionaal te bekijken, maar de Italiaanse hoofdstad is de eerste historische representatie die in 3D te zien is. De stad is als laag bovenop de beelden van Google Earth gezet. Meer dan zesduizend (!) originele gebouwen zijn nagemaakt en te bekijken alsof je door het Rome van de oudheid loopt. De gebouwen zijn uiteraard duidelijk digitaal nagemaakt, maar geven toch een indrukwekkend en realistisch beeld van het oude Rome.

Elf gebouwen zijn ook van de binnenzijde te bekijken, zoals de tempel van Venus en de gladiatorenschool Ludus Magnus. Sommige interieurs zijn zeer gedetailleerd weergegeven. De gebouwen zijn in twee klassen verdeeld. Van de klasse 1 gebouwen (een veertigtal) is bij wetenschappers erg veel bekend. Ze zijn in Google Ancient Rome dan ook zeer gedetailleerd weergegeven, bij sommige zie je zelfs de marmeren vloeren. Je kan bijvoorbeeld ook een kijkje nemen in de kelders onder het Colosseum en zien hoe de Romeinen destijds de wilde dieren met een soort lift naar boven brachten. Het Colosseum is uiteraard het grootste bouwwerk dat je kan bezoeken. Van de bouwwerken uit klasse 2 is veel minder geweten en soms moet er een beetje worden geraden hoe ze er precies hebben uitgezien.

Ook heel knap is dat je tijdens je zwerftocht door Rome op tal van raakpunten venstertjes kan openen met historische informatie over wat je ziet. Er zijn nu al meer dan 250 plaatsen in de stad waar je extra info kan oproepen. Een eerste klik geeft eenvoudige basisinformatie, een tweede klik toont uitgebreidere informatie, waaronder een topografische encyclopedie, oude literaire bronnen en detailkennis over gebouwen.

  

Maar opgepast: net als Vasi's Grand Tour, is ook Google Ancient Rome een webtoepassing waarmee je vele uren kan bezig zijn. Voor een Romeliefhebber is dit dus ongetwijfeld gevaarlijk en verslavend materiaal. U bent dus gewaarschuwd!

Download hier gratis Google Earth

Heel binnenkort zal de extra applicatielaag 'Het Oude Rome in 3D' beschikbaar zijn. Na het downloaden dient u het programma nog te installeren op uw pc.

http://earth.google.com/intl/nl/rome/

(op bovenstaande site kan je alvast ook een filmpje bekijken dat bondig toont wat de mogelijkheden zoal zijn)

www.archart.it (de maquette)

Bron: Rome, de eeuwige stad, http://spqr.web-log.nl/


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: