Eten en drinken in de Romeinse tijd

Geplaatst op donderdag 12 oktober 2006 @ 11:58 , 6158 keer bekeken

Vooral in de winter was het moeilijk om verse groente en vers fruit te eten, want het was er gewoon niet. Je kon het voedsel niet lang bewaren. er waren natuurlijk geen vriezers of koelkasten ! Er waren wel manieren om het voedsel wat langer te kunnen bewaren, zoals drogen, roken, inzouten of inmaken. Toch aten veel Romeinen vaak bijna bedorven voedsel. Vandaar dat de Romeinen van sausjes hielden. Deze sausjes zorgden nog voor een aangename smaak.

De Romeinen kenden geen aardappelen, sinaasappels, tomaten, citroenen, thee of koffie. In de morgen aten de Romeinen water en brood. Het middageten bestond uit vlees, vis, fruit en wijn. De Rijke Romein ging al om 2 of 3 uur 's middags naar huis. Dan begon het diner, de hoofdmaaltijd. Het diner duurde vaak meerdere uren. Soms waren er vrienden uitgenodigd die mee aten. Men kleedde zich om voor het diner en men at liggend op een bank.

De Romeinen gebruikten geen vorken, dus moesten de handen regelmatig gewassen worden. Slaven kookten voor hen en vermaakten de gasten met muziek, dans of andere voorstellingen. Slaven kookten in ovens of op een fornuis. Groenten en kruiden werden opgehangen om te drogen. Er stonden altijd wel een paar hele grote vaten van aardewerk waarin meel, wijn, vlees of gedroogde groenten bewaard werden. Arme Romeinen hadden geen keuken en kochten alles op straat. Er was veel brandgevaar tijdens het koken.

Dit apparaat (plaatje links) werd gebruikt om kruiden of andere produkten fijn te malen. Met de stamper (wrijfsteen) drukte men de produkten in de kom fijn.

Hoe kwamen de Romeinen aan al die produkten ?

In de tijd van de Romeinen werd er veel gehandeld. Hierboven staan de belangrijkste handelsprodukten uit die tijd. (Helaas werden slaven gezien als voorwerpen) Dankzij de handel in die produkten kwam er geld in omloop en kwamen er goede wegen.

 

Websites:

Bron : http://www.geschiedenisvoorkinderen.nl/Romeinenmaatschappij.htm


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: