Geheimen van Egyptische tempels

Geplaatst op zondag 15 mei 2011 @ 14:37 , 983 keer bekeken

thumbnail.php?file=egypte800_apm8852_909

Van 20 april tot en met 14 augustus 2011 is in het Allard Pierson 
Museum de tentoonstelling Verboden toegang – Geheimen van Egyptische tempels te zien.

In de tentoonstelling Verboden toegang – Geheimen van Egyptische tempels waant de bezoeker zich in een tempel uit de Egyptische Oudheid. Toegang tot de tempel was uitsluitend voorbehouden aan de priesters, en verboden gebied voor gewone mensen. De tentoonstelling biedt aan de hand van verschillende godenbeeldjes een kijkje in de Egyptische godenwereld, die met 1500 verschillende goden zeer uitgebreid was.
Een belangrijk object in de tentoonstelling is het beeld van Imhotep. Dit beeld, van een vergoddelijkte architect, stond ooit bij de ingang van een tempelcomplex. Een dergelijk beeld werd in de oudheid gezien als de bemiddelaar tussen goden en mensen en kon aangeraakt worden om zo kracht aan de tempelgod te vragen. Ook in de tentoonstelling mag de bezoeker dit originele beeld aanraken.

Verboden Toegang - Geheimen van Egyptische tempels

Tempels en rituelen
Tempels waren de woningen van de goden. Ze werden volgens strikte voorschriften gepland, gebouwd en ingericht. Met hun hoge en ondoordringbare muren vormden ze een eigen wereld in een dorp of stad. Door het gebruik van zuilen in de vorm van papyrusstengels en de afbeelding van een sterrenhemel op het plafond werd de suggestie van een microkosmos verder doorgevoerd. 
In de tempel oefenden de priesters volgens strenge voorschriften de dagelijkse erediensten en rituelen uit. Deze waren noodzakelijk om de samenleving draaiende te houden, anders zou er chaos uitbreken. 

De Farao 
De farao heeft naast het bestuur van het land een unieke rol in de tempelcultuur. Als mens en opperste priester tijdens zijn leven, is hij bemiddelaar tussen zijn onderdanen en de godenwereld. Na zijn overlijden wordt elke farao een god, gelijk aan de dodengod Osiris. In de tentoonstelling is een zeer mooi beeld te zien van het hoofd van een farao. Dit is ofwel Amenophis II of Thoetmosis III uit  het Nieuwe Rijk.

getimageasset.aspx?id=Allard+Pierson+-+V

Verboden Toegang – Geheimen van Egyptische Tempels
Allard Pierson museum 
20 april t/m 14 augustus 2011-02-11 Oude Turfmarkt 127 (Rokin)
Open di - vrij 10-17 uur, za – zon 13-17 uur
www.allardpiersonmuseum.nl 



Bron: www.kunstpedia.com 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: