2000 jaar geleden kon je van Nazareth naar Betlehem wandelen...

Geplaatst op donderdag 29 december 2005 @ 23:39 , 10282 keer bekeken

Tweeduizend jaar geleden kon je ondanks de Romeinen van Nazareth naar Bethlehem wandelen. Maria en Jozef zouden anno 2005 vijftien controleposten moeten passeren.

Maria en Jozef trokken meer dan tweeduizend jaar geleden van Nazareth, waar ze woonden, naar Bethlehem, waar Jozef vandaan kwam. De Romeinse bezetter had een volkstelling bevolen om meer belastingen te kunnen innen. In Bethlehem, de stad die vandaag door een andere bezetter is omsingeld, werd Jezus Christus geboren. Indien Maria en Jozef de tocht anno 2005 zouden moeten overdoen, zouden ze vijftien controleposten van het Israëlische leger moeten passeren. Aangezien ze Joods waren, zouden ze daar toch gemakkelijk door geraakt zijn, helemaal in tegenstelling tot de Palestijnen.

Ze hebben destijds de 130 à 140 kilometer te voet afgelegd, in het beste geval met een ezel. Al geven de vier evangelisten Marcus, Matteus, Lucas en Johannes geen uitsluitsel over het bestaan van het beest dat sindsdien wel in elke kerststal staat, noch over het juiste verloop van de route die het heilige echtpaar volgde. Het Nieuw Testament beperkt zich alleen tot de mededeling dat ze ten tijde van de Romeinse keizer Augustus naar Bethlehem gingen, waar ze geen herberg vonden omdat alles vol was.

Maar welke route ze ook genomen hebben, als ze het vandaag opnieuw zouden doen, zouden ze vanzelf terechtkomen in de verwarde politieke situatie die kenmerkend is voor dat stuk Midden-Oosten. Ze zouden vanuit Nazareth, waar het grootste deel van de bevolking uit Arabieren bestaat, naar het zuiden door de bezette Westelijke Jordaanoever trekken, langs bolwerken van de radicale Hamasbeweging en nederzettingen van religieus fundamentalistische Joodse kolonisten.

Vandaag zouden ze echter in de eerste plaats rekening moeten houden met de militaire wegversperringen en liefst vijftien checkpoints tussen beide steden. De eerste versterkte vesting ligt in Jalane, waar iedereen moet passeren om de Westelijke Jordaanoever in of uit te kunnen. De 'groene lijn', de oude grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever, is daar, zoals op vele andere plaatsen, onzichtbaar.

Meer dan zichtbaar is dan weer wel een bouwwerk dat bekendstaat als 'veiligheidshek' (Israëli's) en als 'apartheidsmuur' (Palestijnen). Het is het vele miljoenen verslindende afscheidingssysteem van een paar honderd kilometer lang, een muur van beton en ijzer, die op de groene lijn wordt gebouwd, maar die op veel plaatsen diep in Palestijns gebied snijdt. Die muur die feitelijk Palestijns territorium bij Israël annexeert en voor voldongen feiten zorgt nog voor er politieke gesprekken begonnen zijn over de toekomstige grenzen.

Na de gele versperringen en uitkijktoren van Jalane zouden Maria en Jozef in Jenin aangekomen zijn. De noordelijke stad op de Westelijke Jordaanoever, die een bolwerk van radicale Palestijnse strijdersgroepen is, van waar veel zelfmoordterroristen naar Israël vertrokken zijn om bloedige aanslagen te plegen. Overal in Jenin hangen posters van Hamasstrijders ('martelaren') en ook beelden van de Arabische legers die in 1948 Israël van de kaart wilden vegen, wat hen niet is gelukt. Achter Jenin staat weer een checkpoint, en nog een en nog een, op een weg die door velden, olijfplantages en boomgaarden slingert.

Een stuk van die weg is voorbehouden voor Israëli's. Verder mogen er alleen nog voertuigen van Palestijnse dokters en humanitaire hulpverleners op, als het het leger belieft. "Een Britse journalist, iemand met een buitenlands paspoort en perskaart, heeft daar echter geen probleem", schreef Stephen Farrell gisteren in The Times. "Net zo min als Jozef en Maria daar als Joden een probleem gehad zouden hebben."

Via Nabloes, Beit El en Ramallah, Palestijnse steden die helemaal door Israëlische versperringen omsingeld zijn, gaat het naar het zuiden en komt langzaam Jeruzalem in zicht. Daar zou de reis van Maria en Jozef er bijna op zitten, want Bethlehem ligt maar een goede tien kilometer verder. Ze zouden wel tegen een metershoge muur en uitkijktorens aankijken en zouden zien dat de geboorteplaats van Jezus van de buitenwereld is afgegrendeld. Een hotelkamer zouden ze wel vinden, omdat nergens een bordje 'Vol' hangt, aangezien de massa toeristen dezer dagen wegblijft.

Bethlehem is ook deze Kerstmis weer een belegerde vesting, die de Palestijnen de 'grootste openluchtgevangenis van de Westelijke Jordaanoever' noemen en waar het feest van de geboorte slechts in mineur zal worden gevierd. Waar de christelijke minderheid onder de Palestijnen het ook steeds moeilijker krijgt door het oprukkende moslimfundamentalisme en waar burgemeester Victor Batarseh, een christen, zegt: "Heel de wereld herinnert zich ons slechts één dag per jaar, maar we krijgen niets van hen en ze geven niets om ons. Niets." Maar als Jozef en Maria vandaag hier zouden zijn, zou hun zoon Jezus tenminste in een hotelkamer of een kliniek geboren zijn, en niet in een stal.

Bron: Frank Schlömer; De Morgen (www.demorgen.be)


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: