Geplaatst op zaterdag 09 maart 2002 @ 16:50 , 691 keer bekeken
Het opgravingsproject in Sagalassos komt elk jaar een stap dichter bij een totaalbeeld van het leven in een antieke stad. Ook deze zomer weer zal een ploeg van meer dan honderd archeologen en andere wetenschappers op de site werken. Professor Marc Waelkens die de leiding heeft, publiceerde over Sagalassos een boek bij het Davidsfonds.
Sagalassos, gelegen in het Taurusgebergte in Turkije, geldt als een van de best bewaarde antieke steden ter wereld. De stad werd in 333 voor Christus veroverd door Alexander de Grote en kreeg een plaats in de hellenistische wereld. Haar grote bloei beleefde ze in de Romeinse tijd vanaf keizer Augustus. In de zevende eeuw, na een pestepidemie, Arabische invallen en diverse aardschokken, werd ze verlaten.

,,Archeologen zijn geen schattenjagers die de ene spectaculaire ontdekking na de andere doen'', zegt professor Waelkens. ,,Integendeel, elke opgraving is een precisiewerk dat vooral veel tijd vergt om tot resultaten te komen. Het belang van het project in Sagalassos ligt in de multidisciplinaire aanpak.''
De archeologen krijgen bij het onderzoek en de conservatie van de site onder meer steun van botanici, geologen, archeozoölogen, entomologen, ingenieurs en architecten. Het team wil immers niet alleen antieke monumenten, mozaïeken, vazen en beelden blootleggen, maar ook het dagelijks leven, de landbouw en de economie in de Oudheid reconstrueren. Wat aten de mensen in Sagalassos, wat exporteerden ze, waaraan dankten ze de welvaart waarvan hun tempels en fonteinen getuigen?
Voor een antwoord op die vragen zijn de onderzoekers in Sagalassos bezig met duizenden jaren oude pollen en voedselresten, en bestuderen ze fenomenen als erosie, ontbossing en waterhuishouding. Tegelijk leggen ze steeds grotere delen van de stad bloot. Deze zomer gaan ze verder met de opgraving van een grote villa en een complete pottenbakkerswijk.
Behalve met opgravingen is de ploeg van ook in de weer met de conservatie van Sagalassos. Gebouwen waarvan het oorspronkelijke materiaal voor meer dan 90 procent bewaard is, worden steen voor steen gereconstrueerd.
Onder de titel
Ontdekking van het verloren Sagalassos publiceerde Waelkens zopas een bevattelijke inleiding voor een breed publiek.
,,Ontdekking van het verloren Sagalassos'' verscheen bij het Davidsfonds en kost 9,95 euro.
EXTERNE LINKS: www.Sagalassos.be
(zie bij de links)
Bron: De Standaard, 19/02/2002.