Alexander, groot en fascinerend

Geplaatst op zaterdag 25 september 2010 @ 23:53 , 1279 keer bekeken

46.jpg

In Amsterdam lopen gelijktijdig twee exposities over Alexander de Grote (356-323 v. Chr.). Eén in de Hermitage, en één in het veel kleinere Allard Pierson Museum, verbonden aan de plaatselijke universiteit. Samen laten ze zien dat de tijd van Alexander minder ver weg is dan we soms denken.

 Face2.jpgWeinig helden uit de geschiedenis spreken zo tot de verbeelding als Alexander de Grote, de Macedonische koning die zo’n beetje de hele bekende wereld veroverde voor hij op 33-jarige leeftijd stierf. Waarom hij zo fascineert, valt momenteel te zien in Amsterdam.

 

De grootste van de twee tentoonstellingen is opgezet in de Hermitage Amsterdam, de dependance van het wereldberoemde museum in Sint-Petersburg. Sinds de opening in juni vorig jaar trok het bijhuis al 1,1 miljoen bezoekers.

Verdeeld over twee verdiepingen wordt hier gepoogd een zo compleet mogelijk beeld van Alexander te geven. Geen eenvoudige opgave, want de periode die men behandelt beslaat maar liefst 2.500 jaar.

 

Toch zijn de tentoonstellingsmakers erin geslaagd om een redelijk overzichtelijke expo te organiseren, zonder te vervallen in oppervlakkigheid. De tentoonstelling is opgedeeld in vier secties, waar onder meer Alexanders veldtochten, zijn erfenis en de mythevorming rond zijn persoon aan de orde komen. Deze thema’s worden belicht aan de hand van honderden beelden, sieraden en gebruiksvoorwerpen uit de onuitputtelijke Russische depôts. Daarnaast zijn er tientallen afbeeldingen van Alexander zelf te zien. Adembenemende topstukken telt de expo niet, maar er is genoeg fraais te bezichtigen om een reisje naar de Nederlandse hoofdstad te rechtvaardigen.

 

Alexander_the_Great.jpg

 

Straatartiesten en bochelaars

 

Meestal zijn het trouwens niet eens de mooiste stukken die de meeste indruk maken. Veel interessanter zijn de voorwerpen die een verhaal vertellen over het (culturele) leven tijdens en na het bewind van Alexander. Ongelooflijk modern ogen bijvoorbeeld een aantal beeldjes uit het tegenwoordige Izmir in Turkije. Ruim twee millennia geleden maakte men daar al realistische afbeeldingen van straatartiesten en bochelaars.

 

Een aardige verrassing voor de Belgische bezoeker zijn dan weer de wandtapijten uit het atelier van de Vlaming Jan Frans van den Hecke (1661-1695), en het houtsnijwerk van de relatief onbekende Luikenaar Antoine Marie Melotte (1722-1795). Beide kunstenaars verbeeldden de legendarische slag tussen Grieken en Perzen bij de rivier de Granikos, op basis van tekeningen van de Fransman Charles Le Brun.

 

Het is lang niet de enige keer dat je op de expo het gevoel hebt dat Alexander heel dichtbij komt. Op een videoscherm worden bijvoorbeeld fragmenten vertoond van de film Alexander van Oliver Stone (2004), en van YouTube-filmpjes die aan Alexander zijn gewijd. Maar ook de verslagen van ’s mans veldtochten doen geregeld denken aan de militaire conflicten van onze tijd. Ook behoorlijk hedendaags: Alexanders grote liefde was geen vrouw, maar een man, zijn jeugdvriend Hefaistion.

10.jpg

Achilles

Multiculti

De tweede tentoonstelling, in het Allard Pierson Museum, trekt eveneens een aantal parallellen tussen de tijd van Alexander en het heden. Deze expositie is misschien wat minder professioneel van opzet, maar met bescheiden middelen weet men toch een interessant verhaal te vertellen over de invloed van Alexander in Egypte. Interessant, omdat het laat zien hoe het er in multiculturele steden als Alexandrië aan toeging. In deze stad leefden Grieken, Egyptenaren, Joden, Perzen en Indiërs samen zonder dat dat tot noemenswaardige problemen leidde. Het geheim, volgens de curatoren van het Allard Pierson? Men woonde de eerste tweehonderd jaar grotendeels gescheiden in eigen wijken. Pas daarna vond geleidelijk integratie plaats.

Dit wilde overigens niet zeggen dat er geen onderlinge uitwisseling en beïnvloeding was. Zo kleedden de Griekse heersers zich als farao’s en namen ze de Egyptische gewoonte over om met hun zusters te trouwen.

Een van de objecten die het Allard Pierson Museum toont is een 11 centimeter hoog aardewerken poppetje dat een Macedonische soldaat afbeeldt. Het figuurtje is uitgebeeld met wapenrok, manteltje en de typisch Macedonische baret, en het vermoeden bestaat dat het om een karikatuur gaat. De Egyptenaren zouden zo hun Griekse meesters hebben bespot.

Ook hier zijn het dus vooral de verhalen achter de voorwerpen die intrigeren. Wie beide expo’s heeft bezocht, heeft na afloop dan ook eigenlijk maar een wens: op naar de boekhandel om die fascinerende geschiedenis van Alexander nog eens na te lezen.

 

erwin_olaf-01.jpg

Alexander, de man

Alexander werd in 356 voor Chr. geboren als zoon van koning Philippos van Macedonië. In zijn jeugd kreeg hij les van Aristoteles, die grote invloed op hem uitoefende. Al op zijn twintigste volgde hij zijn vermoorde vader op. Twee jaar later startte hij de veldtocht die hem beroemd maakte. Met een leger van 50.000 man versloeg hij de Perzische koning Darius, en veroverde hij grote delen van Azië. Alexander overleed op 33-jarige leeftijd, toen hij voorbereidingen aan het treffen was voor een invasië van Arabië.

Erwin Olaf ‘morpht’

In opdracht van de Hermitage maakte de Nederlandse topfotograaf Erwin Olaf een beeldcampagne en een film voor de Alexander-tentoonstelling. Olaf fotografeerde en filmde in de Hermitage in Sint-Petersburg diverse objecten met de gelaatstrekken van Alexander. Deze objecten werden vervolgens in Amsterdam in de studio ‘gemorpht’, vermengd met opnamen van een echt model.

Bron: Han Ceelen, www.demorgen.be 
De onsterfelijke Alexander de Grote 
Tot 18 maart 
Hermitage 
Amstel 51 
Amsterdam 
Website

GR29.jpg (54945 Byte)

 

Discours 

Een probleem is dat het te gevulgariseerde discours voor te weinig uitdaging zorgt. Bij een onsterfelijke held als De Grote loeren de clichés om de hoek. De bekendste veroveraar laat zich immers niet zo gauw en zeker niet in detail kennen. In menige sectie van de expo vroegen we ons af waar de geboren Macedoniër zich ophield. De mythe Alexander de Grote kunnen we klaarblijkelijk maar zijdelings benaderen. 

Er is veel collaterale info, veel minder inside-information die de kern van Alexanders persoonlijkheid en leven blootlegt. Zelden komt de man los van het hopeloos stereotiepe beeld. Zijn absurde drang om circa 30.000 kilometer met een gevolg van 50.000 manschappen af te leggen en het grootste rijk uit de antieke oudheid te stichten, wordt niet aannemelijk gemaakt. Hier wordt een mens niet zo veel wijzer van. 

Alexander III van Macedonië (356-323 v.C.) vatten in een expo is volgens ons gekkenwerk. Hermitage Amsterdam slaagt er half in en dat is niet eens zo slecht. Nochtans vat men met een handvol goede teksten in de catalogus iets van het wereldbeeld en de impact van de man. Visualiseren met exacte zaalteksten en andere didactische hulpstukken is een ander verhaal. 

Hier te lande heet de held Alexander de Grote, in het oosten noemt men hem Alexander de Gruwelijke. Dergelijke tegenstellingen bieden een perceptieve opening naar de leerling van Aristoteles. Het bolle babyvet van ‘s mans wangen, de Griekse neus en wapperende manen zijn fysieke kenmerken van een held, terwijl men in het algemeen al te lichtzinnig aan de gepleegde barbaarsheden voorbijgaat.

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: