4011 keer bekeken

Prehistorisch 'vorstengraf' gevonden in Uden (NB)

 • woensdag 14 september 2011 @ 11:56
  #5
  reactie op (#4) Marjoke

  Tja tja, misschien reageer ik wat blasé. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Vorige week was ik in het Nieuwland Museum in Lelystad met een mooie presentatie over de Swifterbandcultuur (2500 v Ch). Meest indrukwekkend: een babylichaam begraven op een zwanenvleugel. Geen goud, geen brons, gewoon poësie.

 • woensdag 14 september 2011 @ 09:48
  #4
  reactie op (#3) mr-fun

  Het bijzondere is, dat een dergelijk graf, in deze staat en compleetheid,  in Nederland  niet eeder is gevonden. Het is temisdden van grafurnen gevonden. Daardoor is het ook bijzonder. Een graf te midden van gecremeerde bijzettingen gevonden.


  Je zou het op de site van de NOS kunnen kijken, naar et journaal van 20.00 uur van gisteren. Daarin zat een wat uitgebreider item.

  Klik hier om naar de website te gaan
 • woensdag 14 september 2011 @ 09:40
  #3

  Misschien wordt dat uitgelegd in de tentoonstelling??? 102.gif

 • dinsdag 13 september 2011 @ 22:16
  #2
  reactie op (#1) mr-fun

  Er gonsde al wat over internet en is voor Nederlandse begrippen best een spannende vondst, maar ik ben nog op zoek naar wat meer duiding. Wáárom is het precies zo bijzonder?  Wie weet volgt dat de komende dagen.

 • dinsdag 13 september 2011 @ 15:42
  #1

  In een natuurgebied in de gemeente Uden is een 'ongewoon rijk' vorstengraf gevonden van een prehistorische vorst of vorstin. Hij of zij is 2600 jaar geleden begraven op de uitgestrekte prehistorische begraafplaats in het gebied De Maashorst. Dat maakte het Museum voor Religieuze Kunst in Uden dinsdag bekend.


  De overledene werd begraven in een kuil van ruim 1,5 meter diep. Het graf viel bij opgravingen op omdat de man of vrouw niet was gecremeerd, zoals de anderen op het grafveld, maar begraven. Het stoffelijk overschot werd bovendien gevonden in een lijkwade. Verder is een groot aantal grafgiften, zoals bronzen arm- en enkelbanden, spelden en toiletgerei, gevonden.


  Doordat weinig resten zijn gevonden, kan niet worden vastgesteld of het om een man of vrouw gaat. Wel weten de archeologen dat het een 'belangrijk persoon' geweest moet zijn binnen de gemeenschappen die het gebied in Oost-Nederland tussen 800 en 600 voor Christus bewoonden.


  De grafheuvels in De Maashorst werden vorig jaar onderzocht door archeologen van de Universiteit Leiden. Zij vonden zestien graven, waaronder die van de vorst of vorstin. Bij eerder onderzoek in 1923 werden bij de grafheuvels al 22 urnen gevonden met crematieresten en kleinere grafgiften.


  De archeologische vondsten zijn vanaf donderdag te zien in de tentoonstelling Vorst(in) van de Maashorst bij het Museum voor Religieuze Kunst in Uden.