3712 keer bekeken

Helft West-Europese mannen is familei Toetanchamon

 • zaterdag 06 augustus 2011 @ 16:50
  #3

  Kan best zijn dat die Zwitsers het fout hebben. Soms lijkt DNA zo sterk op dat van een ander... 97.gif

 • zaterdag 06 augustus 2011 @ 15:08
  #2
  reactie op (#1) mr-fun

  De hleft van de mannen? En de andere helft van de mannen dan?


  Ik dacht dat we allen dezelfde voorouder hadden; ergens tussen Eufraat en Tigris, het zogenaamde tweestromenland. Blijkt het iemand uit de Kaukasus te zijn....

 • zaterdag 06 augustus 2011 @ 15:04
  #1

  © photo news

  De helft van de mannen van West-Europese afkomst is verwant aan de Egyptische farao Toetanchamon. Dat hebben Zwitserse genetici bekendgemaakt en wordt gemeld op de website van het Nederlandse dagblad De Volkskrant.


  De wetenschappers van het in Zürich gevestigde genealogiecentrum iGENEA hebben voor hun onderzoek het DNA gereconstrueerd van Toetanchamon, die regeerde van 1333-1323 v.C. en overleed op 19-jarige leeftijd. Toetanchamon blijkt te hebben behoord tot het zogeheten haplotype R1b1a2, net als 50 procent van de West-Europese mannen. Het geeft aan dat ze een gemeenschappelijke voorouder hebben.
   
  De wetenschappers noemen het opvallend dat minder dan 1 procent van de tegenwoordige Egyptenaren hetzelfde haplotype deelt. Onder Franse mannen gaat het om 60 procent en onder Spanjaarden en Britten om zelfs 70 procent.
   
  Volgens iGENEA-directeur Roman Scholz moet de gemeenschappelijke voorouder uit de Kaukasus hebben gestamd, ongeveer 9.500 jaar geleden. De nazaten migreerden gelijk op met de verspreiding van de landbouw, die 7.000 jaar voor Christus inzette. Hoe het verband met Egypte precies ligt, is nog niet bekend. De wetenschappers gaan nu op zoek naar het DNA van Toetanchamons naaste verwanten.