1258 keer bekeken

Prehistorische paddo's

 • zaterdag 26 maart 2011 @ 23:56
  #2
  reactie op (#1) mr-fun

  Ja waarom niet, de leefomstandigheden waren nu ook niet zo "comfortabel" dat nu en dan eens wegdromen wel een prettig gevoel gaf...

 • donderdag 10 maart 2011 @ 18:54
  #1

  Experimenteerden onze voorouders zesduizend jaar geleden al met hallucinogene paddenstoelen?
  Europeanen gebruikten mogelijk zesduizend jaar geleden al paddo's om hun religieuze rituelen te versterken. Dat suggereert een muurschildering in Spanje waarop mogelijk hallucinogene paddenstoelen te zien zijn.

  Het zou gaan om het oudste bewijs van paddogebruik in Europa, aldus het wetenschapsmagazine New Scientist.

  Op de muurschildering Selva Pascuala, in een grot nabij het dorpje Villar del Humo, is een grote stier te zien. Maar vooral de rij van dertien paddenstoelachtige objecten heeft de interesse gewekt van de wetenschappers Brian Akers (VS) en Gaston Guzman (Mexico). Volgens hen is hier de Psilocybe hispanica afgebeeld, een Spaanse paddenstoelensoort met hallucinogene eigenschappen.

  Net als de afgebeelde paddenstoelen op de muur heeft de Psilocybe hispanica een klokvormige hoed met afgeronde top, en ontbeert hij een ring rond de steel. ‘Zijn stelen variëren ook van recht tot kronkelend, net zoals op de muurschildering', schrijft Akers in het vakblad Economic Botany.

  Paddo's zijn paddenstoelsoorten waarin de hallucinogene stoffen psilocybine en psilocine voorkomen. Ritueel gebruik van dergelijke hallucinogene paddenstoelen is uit diverse culturen bekend, met name uit Mexico en Siberië. Zo'n twintig Psilocybe-soorten zouden zijn gebruikt bij sjamanistische rituelen in Mexico. In Siberië gebruikten sjamanen ook wel de vliegenzwam Amanita muscaria, waarin andere hallucinogene stoffen dan psylocibines of psilocines voorkomen.

  Volgens New Scientist is de Spaanse muurschildering niet de alleroudste prehistorische afbeelding van hallucinogene paddenstoelen ter wereld. Uit Algerije is een muurschildering bekend waarop de Psilocybe mairei, een verwant van de Spaanse prehistorische paddenstoel, zou zijn afgebeeld. Die afbeelding is 7.000 tot 9.000 jaar oud.

  Paddogebruik is overigens niet de enige geneugte die de prehistorische mens zich al vroeg liet aanleunen, aldus het blad. Cocabladeren worden in Zuid-Amerika al zo'n drieduizend jaar gekauwd, en in Egypte en Sumerië werd vierduizend jaar geleden al bier gebrouwen.