Griekse kunst

Geplaatst op zondag 18 december 2005 @ 15:42 , 8717 keer bekeken

Zwartfigurige Attische amfora - met twee boksers - van Nikosthenes, ca. 530 vC

Schilderkunst

Schilderijen uit deze periode (3000 -30 v. Chr.) zijn niet teruggevonden. Toch krijgen we een mooi beeld van de Griekse schilderkunst dank zij de vazenschilderkunst die boven alles uitsteekt. 

Grieken waren meesters in het vervaardigen van aardewerk. Het mooiste Griekse aardewerk werd gemaakt in de stad Athene. Het aardewerk werd versierd met tekeningen. Daardoor weten we veel van de Griekse cultuur en schilderkunst.

Griekse vaas (ca. 470-65 B.C), gebruikt voor het mengen van wijn en water om op te dienen tijdens bijeenkomsten. Op de vaas zien we de zonnegod Helios, met een stralencirkel rond zijn hoofd, staande op zijn wagen getrokken door twee gevleugelde paarden.

De Griekse beeldhouwers werkten vooral met marmer. Meestal werden afbeeldingen van de goden gemaakt. Ook sportprestaties werden vereeuwigd. Alle voorstellingen geven de ideale menselijke figuur weer. 

Wanneer we de tekeningen op de vazen aandachtig bekijken stellen we vast dat twee tekentechnieken gebruikt werden: de zwartfigurige (± 550 v. Chr.) en de roodfigurige stijl (± 430 v. Chr.).

Griekse wijnvaas of Stamnos. c. 450 B.C.; h. 37 cm

Aanvankelijk gebruikt de kunstenaar figuren van mensen, demonische dieren en mythische wezens om vazen te versieren. Zij worden op veel verschillende manieren en in verschillende scènes voorgesteld. Later gaan deze figuren plaats ruimen voor stille, zich naast of tegenover elkaar bevindende figuren.

Delfi - schathuis van de Atheners

Bouwkunst

De Griekse bouwkunst kenmerkt zich door zijn eenvoud en functionaliteit. De Grieken bouwden tempels, sportstadions en theaters.
De tempels werden opgetrokken in een rechthoekige vorm. Het dak rust op een rij zuilen en wordt afgezoomd door een versierde fries en een driehoekig fronton. Een voorbeeld van de Griekse bouwkunst is het Parthenon.
De theaters werden in schelpvorm opgetrokken. Van op de bovenste rij is een kuch van de acteurs op het toneel heel goed te horen. Hedendaagse theaters worden nog steeds op dezelfde principes gebouwd. 

De Venus van Milo dateert uit 150-100 voor Christus en is het bekendste beeld uit de griekse klassieke periode. Het werd ontdekt in 1820 bij Melos. De marmeren figuur van ongeveer 2,05 meter hoog stelt Aphrodite voor, de godin van liefde en schoonheid.

Beeldhouwkunst

De Griekse beeldhouwers werkten vooral met marmer. Meestal werden afbeeldingen van de goden gemaakt. Ook sportprestaties werden vereeuwigd. Alle voorstellingen geven de ideale menselijke figuur weer. 

Bron: http://users.skynet.be/zoekheteensop/griekse_kunst.htm
Meer informatie over de Grieken vind je op de volgende website:
http://www.the-artfile.com/nl/historie/grieken/grieken.htm#klassiek


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: