Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 22 april 2011 @ 13:50 door Calamandja , 1918 keer bekeken

Tibetanen beoefenden hersench…

Volgens een oude Tibetaanse encyclopedie werd hersenchirurgie 2900 jaar geleden al toegepast door artsen. Dat zegt een specialist in de Tibetaanse cultuur tegen het Chinese persbureau Xinhua. 

De 2.900 jaar oude Tripitaka wordt al sinds 1970 bestudeerd door Karma Trinley, een onderzoeker in Tibetaanse taal en literatuur aan de universiteit van Lhasa. Volgens de onderzoeker staat er in het boek uitgebreid beschreven hoe een jonge dokter toekijkt bij de hersenoperatie die wordt uitgevoerd door een hersenchirurg. 


De patiënt die onder het mes gaat zou zulke ernstige hoofdpijn hebben dat hij constant zijn hoofd tegen harde voorwerpen bonkt om de pijn te verzachten. De jonge arts, Tsogyel, is volgens de encyclopedie niet gerechtigd om te opereren, maar geeft tijdens de operatie wel het advies aan de chirurg om de instrumenten te verhitten en zo te steriliseren. Dat is waarschijnlijk één van de redenen waardoor de operatie slaagt.

Tripitaka

De Tripitaka is een verzameling Boeddhistische teksten. Zo'n driehonderd jaar voor Christus werd informatie die tot dan toe mondeling werd overgebracht, op schrift gesteld door monniken. De Tibetaanse Tripitaka bestaat uit de Gangyur en de Dangyur. Die eerste is een serie lessen van Sakyamuni, de oprichter van het Boeddhisme, opgeschreven door zijn discipelen. De Dangyur is een interpretatie van de Gangyur en bevat geschriften over filosofie, taal, kunst, astrologie en wetenschappen waaronder geneeskunde. 

Volgens Trinley worden veel van de medische theorieën uit de Tripitaka nog steeds gebruikt door Tibetaanse artsen.

Hersenchirurgie uit de oudheid

Bewijs dat hersenchirurgie al eeuwen oud is, zou voor het eerst zijn gevonden in 1998. Toen werd op het Tibetaanse hoogland een schedel gevonden die was geopend. Volgens veel critici duidde dat echter niet perse op een hersenoperatie. Sommigen wetenschappers dachten dat het bijvoorbeeld onderdeel was van een religieus ritueel. Met de nieuwe ontdekking wordt de kans dat het toch om een chirurgische ingreep ging weer groter.

Bron: LILIAN AHLERS; Historiek.net



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.